Vegyesbolti csiki-csuki

Alaposan átalakították vásárlási szokásainkat a bevásárlóközpontok. Sok kisbolttulajdonos kitette a ZÁRVA táblát. Mások viszont arcpirító áraikkal ma is busás hasznot zsebelnek be. Elég egy rövid körutazást tenni a megyeszékhelyek és a környező települések vegyeskereskedéseibe, majd betérni egy-egy nagyobb áruházba, s máris kiderül, hol éri meg vásárolni.

Hazai életBalogh Mária2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Vegyesbolti csiki-csuki

Sokan azonban, főként az idősek, a betegek vagy akiknek nincs gépkocsijuk, nem tudnak eljutni a lakóhelyüktől távol lévő üzletközpontokba. Jobb híján a legközelebbi élelmiszerbolt méregdrága portékáit kénytelenek megvenni. A kiskereskedő nagy tételben s kedvezménnyel vásárol a szupermarketekben. Aztán szoroz, majd szemrebbenés nélkül áraztatja be dolgozóival a 130 forintért beszerzett literes dobozos tejet százkilencvenkilencre. Hosszú a lista s a bosszankodások sora, amikor arra kényszerülünk, hogy munkából hazafelé baktatva mégis a sarki fűszereshez térjünk be. Dohogunk mi is, orruk alatt, lesütött szemmel az eladók is méltatlankodnak. Akkor avatnak a bizalmukba, ha a főnök nincs a közelben. Morgolódnak az alkalmazottak, akik valójában nem is azok, hanem feketén foglalkoztatott bérmunkások. Olyanok, akik minimálbérért éjt nappallá téve, még ünnepnapokon is a boltokban robotolnak. Aki pedig elégedetlenkedik, nem sokáig élvezheti a tulajdonos bizalmát. Más a helyzet, ha családi vállalkozásban működtetik az üzleteket, mivel az ilyen kisboltok tulajdonosai inkább megtartani, nem elriasztani igyekeznek a kialakult vásárlói kört.
A Debrecenhez tartozó Józsán mostanság nem a vásárlók, hanem a kereskedők zsörtölődnek. Féltik megélhetésüket a 35-ös főút mellett, 15 ezer négyzetméteren épülő Józsapark bevásárlóközpont miatt. A "Plaza Józsa" területén 1800 négyzetméter szupermarket, 4500 négyzetméternyi kiskereskedelmi és szolgáltatóközpont, valamint egészség- és közösségi ház, fitneszközpont és nyugdíjasapartmanok is épülnek. A kis- és középkereskedőkben keserédes érzések kavarognak, mivel többségük hűséges vásárlói körrel rendelkezik, ráadásul az elmúlt évek során becsülettel fizették a helyi adót. Mostanra mégis veszélybe került megélhetésük.
Adódik a kérdés, miért nem bérelnek üzletet az épülő bevásárlóközpontban. Legtöbben csak legyintenek, és azt mondják, még ha felárral dolgoztak volna az elmúlt esztendők alatt, akkor sem tudnák letenni beugróként a négymillió forintot... A cég tulajdonosai első körben a nagyokkal tárgyaltak a bérbeadásokról, a kicsik csak eztán következnek. A tulajdonosok a helybeliek érdekeinek szem előtt tartását emlegetik, a kereskedők keseregnek, a vásárlók meg várakoznak. Az őszi nyitáskor kiderül, kik a nyertesek és kik a vesztesek a bolti csiki-csukiban.

Ezek is érdekelhetnek