Nem kell frigy a mókussal

Véget ért a politika közvetlen ráhatása a köztelevízióra - állítja az MTV elnöke. Mégis lett "magyar ügy": az európai televíziók szervezete, az EBU ősszel konfliktusmegoldó találkozót tart Budapesten. Mostanában sok vád éri a Magyar Televíziót. Kérdéseinkkel az elnököt, Rudi Zoltánt kerestük fel.

Hazai életKálmán Zsuzsa2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Nem kell frigy a mókussal

- Nagyon csillog a szeme, pedig az nem is az ön szerepe!
- Hogyne lennék boldog, mikor éppen befejeződött az úszó-Eb, és a verseny a Magyar Televízió számára is hatalmas siker volt. Külföldi partnerektől még olyasmi is elhangzott, hogy ez volt minden idők legprofibb Eb-közvetítése.
- A hírek arról is szólnak, hogy a legdrágább is.
- Azt nem tudom. Mi több mint félmilliárdot költöttünk rá. Nem véletlen, hogy a kereskedelmi televíziók nem kapkodtak érte. Kinek kell egy olyan üzlet, amelyik ekkora kiadással és jó, ha ötvenmillió bevétellel jár. De ez a közszolgálat lényege, hogy olyasmit kínálunk a nézőknek, amit meg kell kapniuk, de nem feltétlen üzlet is.
- Ezért merül fel a közszolgálati csatornák összevonásának ötlete, hogy ha már nem termelnek üzletet, legalább lennének olcsóbbak. De szemmel láthatóan sem ön, sem a Duna Tv elnöke nem lelkesedik a közös háztartásért.
- Pontosabban azt nyilatkozta Cselényi László, hogy ugyan ki tudná elképzelni egy csillogó szemű mókus és egy oszlófélben lévő elefánt nászát. Szereposztásában ők a csillogó szemű mókus. Nos, egyáltalán nem vagyunk oszlófélben, ellenkezőleg.
- Akkor csak a hírük rossz? Közvélekedés, hogy a tévével baj van: drága, rossz, pazarló, nem fizet, százéves műsorok ismétléséből él.
- E vádakat, mert magam is hallok ilyesmit, számokkal és tényekkel tudom cáfolni. A Nap-kelte piacvezető reggeli hírmagazin. Az esti Híradónk közel egymillió embert ültet a tévé elé. Az Este hat-hétszázezer embert érdekel napról napra. A Kedd 21 is egyre népszerűbb, a vasárnapi Szólás szabadsága pedig a nyári hónapokban is nézett műsor. Még a Teletextünk is több nézőt vonz, mint, mondjuk, a legnagyobb országos napilap. Naponta nyolc-tíz híradóval hárommillió nézőt érünk el. Ezt senki nem tudja utánunk csinálni.
- Lehet, hogy nem is akarják... És mégis hallani, hogy vezető politikusok, miniszterek inkább a kereskedelmi televíziókban szeretnek szerepelni, mert ott több ember látja őket.
- Ez az ő hatalmas tévedésük. Hallottam én is, amikor egy miniszter ezt mondta. Lelke rajta. A kereskedelmi tévében az egyetlen esti híradóban lehet, hogy néhány százezer emberrel többen látják, de csak egyszer. Nálunk viszont a hírműsorok behálózzák a napot. A választások, az úszó-Eb alatt bebizonyosodott, közszolgálati tartalomban nem lehet minket megverni.
- Nemrég lapunknak nyilatkozta az egyik kereskedelmi hírműsor vezetője, hogy az MTV híradója bulvárosodik, ezért komolyítottak a saját híradójukon.
- Ez egyszerűen nem igaz. Nekik a tulajdonosi profitelvárásoknak kell megfelelniük. Amikor azt érzékelik, hogy nő az igény a közszolgálati tartalomra, a komoly hírekre, akkor komolyítanak. Márpedig a választások, új kormányprogram, reformok csupa-csupa, nagy érdeklődésre számot tartó esemény.
- Hadd térjek még vissza a vádakra: állítólag nem fizetnek, ósdiak a műsorok, pazarolnak...
- Ne legyen igazságtalan! Én 2004 tavaszán lettem az MTV elnöke. Hatalmas veszteséget örököltem. Ma a köztévé mérlege pozitív. Annyit dolgozunk, amennyi pénzünk van. Ez évente 17,5 milliárd forint. A tartozásokat felszámoltuk. A pazarlás pedig egyszerűen nem igaz. Arról nem én tehetek, hogy háromszáz külsős munkatársat fel kellett venni státusba, mert ezt írja elő a törvény. Egy külsős munkatárs 100 forint munkadíja 120 forintba, egy belsős 100 forintja 376 forintba kerül a tévének. Ennyivel kevesebb jut új műsorok készítésére. Most annyian dolgoznak nálunk, amennyi ember ehhez a műsorhoz szükséges. Ha lesz pénzünk a technika korszerűsítésére, akkor nyilván kevesebb emberrel is működik az intézmény.
- Volt még egy "vádpont": az ósdi műsorok.
- Gyakran hallom, hogy például az Önök kérték milyen ósdi.  Ezt a nézők nevében is vissza kell utasítanom. A mi nézőink szeretik Bilicsi Tivadart, Kovács Katit, a Tenkes kapitányát, és sorolhatnám tovább. Hol nézzék őket, ha nem nálunk? A közszolgálati televízió követelménye az informálás, a művelődés és a szórakoztatás.
- Azért tudnék olyan szórakoztató műsort említeni, amelynek a minőségén látni lehetett, hogy ez bizony nem egy nézővadász kereskedelmi csatorna, hanem a köztévé.
- Nem tagadom, volt egy-két mellényúlásunk, de ezeket már le is vettük a műsorról, most nyáron talán néhány ismétlést láthat. Nem célunk rossz show-műsorokat gyártani. Ősszel viszont elindulunk néhány új szolgáltató műsorral, ami a dolgunk. A köztévé három kulcsfogalmon alapul. Legyen hiteles, azaz független; a tartalma legyen hasznos; és nyújtson élményt. Ezek a fogalmak az egyes műsorokat és az egész műsorfolyamot is meghatározzák.
- A köztévé költségvetését a mindenkori kormány javaslatára a parlament szavazza meg. Aki fizet, az rendel. Önnél rendel a politika?
- A mai köztévé, közrádió valóban inkább állami tévé és állami rádió, mert kiszolgáltatott az államnak, a mindenkori politikának. Ez nem maradhat így. De véleményem szerint a politika is rájön lassan arra, hogy hosszú távon érdeke, hogy a köz televíziója a politikától és kormányoktól független finanszírozással és megfelelő technikai bázison, magyarán egy televíziózásra alkalmas helyen működjön. Ma ez olyannyira nem működik, hogy az európai televíziós szövetség, az EBU idén ősszel egy budapesti konferencián a "magyar ügyet" tűzi napirendre, mert ott is érzékelik, hogy rendbe kell tenni a magyar köztelevíziózást. Amikor tehát unos-untalan felmerül, lesz-e frigy a csillogó szemű mókussal, akkor az a válaszom, hogy ez részletkérdés.
- Rendel tehát a politika? Hány telefont kap, és miket kérnek? Szokták mondani, hogy ide kényük-kedvük szerint járnak be a politikusok, ha szólni akarnak az emberekhez. Sőt híradóriportot is lehet önöknél rendelni...
- Ez nem igaz! 2004 márciusa óta ebben az intézményben ilyen nem volt! Esküdjek meg?
- Lehet.
- Büntetőjogi felelősségem tudatában vallom, hogy amióta elnök vagyok, nem kaptam olyan telefont vagy kérést, amire nem lehetett nemet mondani. Mondtam is. Mielőtt rákérdez, mondok konkrét példát. Friderikusz Sándor megtartásáért nagyon magas helyről kaptam telefont. Nemet mondtam. Megtehettem, és nem történt semmi.
- Ön szokott telefonálni, mondjuk, ha nem tetszik valami egy műsorban?
- Bevallom, igen. De akkor is telefonálok, ha tetszik valami. Akár híradó, akár sportközvetítés.
- Vannak még saját szerkesztői ambíciói?
- Vannak. Ha ebben a székben bevégeztem a dolgom, szívesen készítenék újra műsorokat. Tele vagyok ötletekkel.

Ezek is érdekelhetnek