Robbanó gáz, dráguló fejfájás

Több pénzért világítunk, mosunk, vasalunk, főzünk, és a pirulák egy részét a patikusok az eddigieknél drágábban adják. Augusztus 1-jétől hatályba léptek ugyanis az új energiaárak, és felmegy az ára csaknem kétszáz, nem támogatott orvosságnak.

Hazai életPintér Csilla2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Robbanó gáz, dráguló fejfájás

Augusztus 1-jétől emelkedett a gáz és villamos energia hatósági ára. A gáz ára átlagosan 27 százalékkal nőtt, az áramé a kisfogyasztók esetében hozzávetőleg 12 százalékkal lett magasabb. És most, ha akarjuk, ha nem, kissé szakértővé kell változnunk, hogy kiszámíthassuk, vajon mi éppen milyen árat fizetünk majd. A lakosságnak havi 110 kilowattórás (kWh) áramfelhasználásig kWh-ként 32,16 forint helyett 36,24 forintot, 110 kWh feletti fogyasztás esetén pedig  33,60 forint helyett 37,68 forintot kell fizetnie. Az éjszakai áram tarifája 17,16 forintról 21,24 forintra változott.
Augusztus 1-jétől átlagosan 27 százalékkal emelkedett a lakossági gáz ára. A gázfogyasztók esetében az évi 1500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1500 és 3000 köbméter közötti mennyiséget fogyasztó rétegnek 30 százalékkal, az e fölötti csoportba tartozóknak a körében pedig 37 százalékkal emelkedett a földgáz fogyasztói ára. Az emelés mértékében már szerepel a földgáz általános forgalmi adójának szeptember elsejétől hatályos, ötszázalékos emelése is.
Átlagosan csaknem 4,5 százalékkal emelkedett körülbelül kétszáz nem támogatott gyógyszer ára is a hónap első napjától. Drágultak egyes fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók, aranyér gyógyítására szolgáló szerek, vitaminok, valamint fogamzásgátló pirulák.
A mostani áremelkedések után szeptembertől tovább drágul az élet. A lakosság nagy részét érzékenyen érinti ugyanis, hogy az áfa középső, 15 százalékos kulcsa húszszázalékosra emelkedik majd. E körbe tartozik valamennyi alapvető élelmiszer, így a tej, a kenyér, a tojás, a hús... - és sorolhatnánk a végtelenségig a termékeket, amelyek naponta a kosarunkba kerülnek a boltokban. Hogy végül aztán majd mi mennyivel drágul? Annak csak a jó Isten a megmondhatója, hiszen a termelők, kereskedők minden bizonnyal belekalkulálják majd az áraikba a mostani energiaár-növekedést is.

Gázártámogatás
A fogyatékossági támogatásban, illetve a magasabb összegű családi pótlékban részesülők, valamint a nagycsaládosok formanyomtatványon, augusztus 1-jétől október 31-éig nyújthatják be gázár-támogatási igényüket a lakóhely szerinti önkormányzatokhoz. Aki még nem kapott erre szolgáló nyomtatványt, az hozzájuthat a polgármesteri hivatalokban. Akik nem húzzák-halasztják a kérelem kitöltését, és benyújtják azt augusztus 15-éig, azoknak augusztus 1-jéig visszamenőleg jár a kedvezményes tarifa. (Persze csak akkor, ha az önkormányzat jegyzője jogosnak találta az igényüket.) Azok viszont, akik augusztus dereka után adják be a papírt, csak később, az adott hónap első napjától számíthatnak a kedvezményes árra. Érdemes tehát igyekezni az igény benyújtásával. Ugyancsak augusztus 1-jétől kérhető támogatás a távfűtéshez is.

Ezek is érdekelhetnek