Nyerésre áll a nyárfa

Ki akarnak vágni egy nyárfát Nyíregyházán. Nem nagy ügy, vonhatja meg joggal az olvasó a vállát. Igaz. Ez a nyárfa azonban más, mint a többi - valósággal fellázította a várost.

Hazai életBalogh Géza2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Nyerésre áll a nyárfa

Egy régi, ma már csak ritkán használt futballpálya mellett áll, hatalmas, vakítóan fehér törzsét szinte az egész városból látni. Élte a városi fák nem mindig gondtalan életét, de azért jól volt. Míg szemet nem vetett egy multinacionális cég a pályára. Van ugyan már Nyíregyházán is egy csomó bevásárlóközpont, barkácsáruház, de ez a befektetőket nem nagyon foglalkoztatta. Oda is barkácsáruházat "álmodtak".
Igen ám, de útjukba esett a nyárfa.
Ne higgyék, hogy a tervezők, a megrendelők emiatt sokat sopánkodtak. Ha útban van, hát ki kell vágni! Legfeljebb majd tiltakozik néhány túlbuzgó természetvédő. És a tervek már így is készültek: a nagy nyárfa nem volt sehol. Ám ezúttal az áruháztervezők, -építtetők nagyon elszámították magukat. A város kiállt a fa mellett.
Még az önkormányzat is. Igaz, kezdetben vacilláltak, hogy merjenek-e ujjat húzni egy multival. Ám akkora volt a tiltakozás, hogy jobbnak látták újragondolni a beruházást. Arra kérték hát az építtetőt, hogy próbálja meg arrébb tenni az épületet, vagy megfordítani a bejáratát, mert így élve maradhatna a nyárfa. A beruházó persze kapásból elutasította a kérést. Mi védenivaló van egy öreg, ráadásul beteg fán, értetlenkedtek. Ezen aztán a nyírségiek kegyetlenül begorombultak! Hiszen arról a fáról csak a rosszakarója mondhatja, hogy beteg. A nagy tekintélyű soproni erdészeti egyetemet kérték fel a szakvélemény elkészítésére. El is készült, s lesújtó volt az építtető szempontjából. Mert abban az állt, hogy a fa ugyan valóban öreg, majdnem száz éves, de tökéletesen egészséges. Még legalább ennyi ideje van hátra - feltéve, ha valami nagy baj nem éri.
Ma úgy tűnik, megérheti a másik száz évét. Mert a szakvélemény birtokában s a polgárok támogatását bírva a városi főkertész - írjuk ki a nevét, megérdemli: Bartha István - továbbra se hajlandó hozzájárulni a kivágásához. És a választásokhoz közeledvén a városüzemeltetési bizottság szemében is egyre becsesebb az öreg nyár. A multinacionális cég sem olyan fennhéjázó már. Úgy hírlik, hajlandó átterveztetni a helyszínt.
Talán még azt is megérjük, hogy majdani reklámjában fogja szerepeltetni a fát.

Ezek is érdekelhetnek