Újszilváson lehet választani

Hogyan is fest az önkormányzati kampány egy kistelepülésen? Minek alapján választanak polgármestert vidéken? Amikor utolsó, beszédes riportalanyomról kiderült, hogy nemcsak védőnő, hanem polgármesterjelölt is, felötlött bennem: Újszilvás a legjobb hely arra, hogy a fenti kérdésekre választ találjak.

Hazai életTanács Gábor2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Újszilváson lehet választani

Petrányi Csaba polgármester fiatal, tettre kész. Az előszobában megtermett asszonyság üldögél, arról érdeklődik, hogyan juthat olcsó tűzifához.
- Elmagyaráztam neki - esik be hozzám a fiatalember a tárgyalóba, mikor befejezték a beszélgetést -, hogy adja be a kérelmet, kedden dönt róla a testület. Októberben lesz olcsó fa, de ebből nem akarok kampánytémát csinálni.
Petrányi Csaba első diplomájának megszerzése után került a polgármesteri hivatalba, második diplomájának megszerzése után nyolc évig volt itt jegyző, a legutóbbi ciklusban pedig polgármester, és menet közben még elvégezte a jogi kart is. Független, távol tartja magát a pártoktól.
- Egy ciklus arra jó, hogy az ember bemutatkozzon - adja okát, miért is szeretné újraválasztatni magát. - Itt a beszámolónk a négyéves munkánkról. Minden ígéretünket teljesítettük, egy kivételével. A csatornázás is csak azért nem lett készen, mert a Tápió menti csatornaprojektben vagyunk benne, és 2007 második felében kezdődik majd el az építkezés. Sok olyasmit is megcsináltunk ugyanakkor, amit nem ígértünk.
- Mit gondol, ismerve az ellenjelöltet, milyenek az esélyei?
- Bölcseknek tartom az újszilvásiakat - vágja rá habozás nélkül. - Azt hiszem, amit az elmúlt négy évben Újszilvásért tettünk, magáért beszél. Persze van olyan réteg, amely nem a fejlődést figyeli, hanem a saját szociális problémáival van elfoglalva; az ide tartozóknak az önkormányzat ígéretei korlátozottak. Láttam Marika programját: azt ígéri, hogy a babakötvényhez az önkormányzat pénzéből még ugyanannyit hozzátesz - nevet méltatlankodva. - Ez arra vall, hogy egyszerűen nincs gazdasági szemlélete. Nincs tisztában az anyagi helyzettel.
A polgármester konkrét tervekről számol még be (rehabilitációs központ építése, munkahelyteremtés), jó lokálpatrióta módjára eldicsekszik a község termékeivel (akácméz és díjnyertes pálinka), majd a képviselő-testületre terelődik a szó. Petrányi Csaba csapatában tizennégyen vannak, kilencük lehet képviselő. Többek között ügyvéd, mezőgazdasági vállalkozó, bolti üzletvezető, vegyesbolt-tulajdonos, tanár, fuvarozó és pálinkagyáros szerepel a listán.
- De akárkivel jól együtt tudok dolgozni. Hiszen a faluért tesszük, nem magunkért - teszi hozzá.

*

Pádár János nyugdíjas dinnyekertész csokival kínál. A mostani polgármesternek adta a kopogtatócéduláját. Arról kérdezem, miért.
- Az utóbbi négy évben látványos fejlődésen esett át a falu - mondja, miközben felesége próbál még valamivel kiszolgálni. - Utak épültek, továbbá ott van a temető, a buszmegálló, a szelektív hulladékgyűjtés. Nagyon rátermettnek tartom a mostani polgármestert. Persze mindenkivel jót nem tud tenni. Olyan jót senki nem tud tenni, hogy arra máshonnan ne legyen irigység. Ő jegyző volt, beletanult. Mert ebbe bele kell tanulni. Ehhez összeköttetés kell, meg ösmeretség. Biztos vagyok benne, hogy Balogh Marika is szívvel-lélekkel csinálná, csak neki akkor még bele kellene tanulnia.
- Ismeri egyébként Balogh Máriát vagy a programját?
- Őt közelebbről nem ismerem, de semmi rosszat nem hallottam róla.

*

A kocsmában csak ketten üldögélnek: "Beszédes" bácsi és "Gyanakvó" bácsi. Beszédes bácsi lelkesen szidni kezdi kérdésemre a kommunistákat, valamint megállapítja, hogy a Csaba jó polgármester, ellenben a Balogh Marika apja is derék melós ember volt. Csak a Marikánál hiányzik az ösmeretség. Gyanakvó bácsi viszont figyelmezteti társát, hogy én feltehetőleg nem újságíró vagyok, hanem kommunista kém, és ezért Beszédes bácsi rosszul járhat, ha a kommunistákat nekem szidja. Mivel otthon felejtettem a pénztárcámat újságíró-igazolványostul, nem tudom igazolni magam.
- A Marika férje tanított engem halászlét főzni - teszi hozzá még Beszédes bácsi, miközben Gyanakvó bácsival a polgármestert tárcsázzuk, hogy mindenki megnyugodjon: miattam Beszédes bácsi nem kerül dutyiba.

*

Balogh Mária védőnő a teraszon üldögél, és lelkesen integet bárkinek, akit meglát. Az MSZP polgármesterjelöltje huszonhét éve védőnősködik Újszilváson, a mostani polgármester is a gondozottja volt.
- Nagyon aranyos, okos gyerek volt - emlékszik rá vissza a védőnő. - A település az utóbbi négy évben látványosan fejlődött. Csakhogy az embernek nemcsak lába van, amivel az új utakon járhat. Úgy kell megsegíteni minden családot, hogy az igazságos legyen. Én nagyon igazságos tudnék lenni. Mert én még azt is tudom, hogy az az ember mikor újította fel a lakást, mikor vett új kályhát; hogy ő valójában hogyan él.
A kredencen kis könyvecske. A kampány: útmutató a választási sikerhez - ezt a kiadványt kapta az MSZP-től a jelölt, de, úgy tűnik, nem jutott messzire benne: a huszonkilencedik oldalon van behajtva a lap alja. Ebben a szakaszban fontos a jelölt ismertségének növelése, olvasom.
- Engem nem kell ismertebbé tenni - fűzi hozzá véleményét Balogh Mária. - Én vagyok a védőnő, belőlem csak egy van. Inkább úgy kampányolok, hogy egyenként beszélgetek az emberekkel.
- Miért szeretne egyáltalán polgármester lenni?
- Még többet szeretnék adni az embereknek. Anyáskodni akarok a falu fölött, mindamellett kihasználva a további lehetőségeket. Például a terhességi tanácsadót már nagyon fel kellene újítani.
- Nem érez abban hátrányt, hogy míg ön szociális kérdésekben van otthon, a jelenlegi polgármester ellenben az államigazgatáshoz, a pályázatokhoz, illetve a joghoz ért sokkal jobban?

- Ha megválasztanak, nem leszek egyedül. Lesz mellettem olyan is, aki ért ahhoz, amihez én nem. A közigazgatáshoz például ott van a jegyző.

*

Hadaró beszédű fiatalasszonyhoz visz el Balogh Mária. A szegényes berendezésű lakásban pici szőke lány bújik az anyjához. Perecz Lajos Zoltánné három éve költözött Újszilvásra.
- Marika soha nem utasított el, az emberek gondját-baját megérti, azért szeretném, ha ő lenne a polgármester - mondja egy szuszra. - A  mostani polgármester épített utat meg buszmegállót, szóval látom, hogy igyekszik. De nincs úgy a szegényemberekkel, mint a Marika.
- Mit várna el egy polgármestertől?
- Annak azt is kell látnia, hogy szegény a nép. Például én idejöttem, kértem fautalványt. És a fának a gyökeréből kaptam, tele volt földdel. Hát hogy vágjam én azt szét? Más meg kapta az akácfát.  Ezt nem így kellene, hanem...
- Igazságosabban - súgja neki a védőnő.
- Így van - folytatja új lendülettel a fiatalasszony -, igazságosabban. Annak adjunk, aki igazán rá van szorulva. Marika nagyon megérti a szegény embereket.

*

A következő családnál, ahová bemegyünk, szintén vannak pici gyerekek. A nagymama, Mekes Józsefné nem válogatja meg a szavait, ha a mostani polgármesterről van szó.
- A fölső tízezer, az a minden, a többi meg le van ejtve. Tudomásul kell venni, hogy olyan is van, akinek jövedelme nincsen.
- A testületi tagokról is mondjál valamit - javasolja Balogh Mária.
- Ott van például a Terike, a tápboltos. Nekem van őstermelőim, de sohasem vesz tőlem árut. Mindig mástól, pedig az enyém se rosszabb. De a többi képviselő sem jobb. Ha én beadok kérelmet rendkívüli segélyért, utána miért pletykálják ki, hogy kinek adtak? Megy az ember a boltba, és ezt hallgatja. Nem kellene kiteregetni. Az ember nemcsak azért eshet el az úton, mert részeg. Lehet, hogy rosszul van.

*

Fekete Bálintné tanácselnök volt a rendszerváltás előtt. Most nyugdíjas, emellett dolgozik - szombat délelőtt, a legnagyobb porszívózúgásban töröm rá az ajtót. Ő is jelöltette magát képviselőnek, de senki csapatába nem tartozik.
- Mindkét polgármesterjelölt agilis, tele van tervekkel - jelzi az idős asszony pártatlanságát. - Én mindkettejüknek csak annyit mondanék: sok szerencsét.
És szabatosan sorolja a gondokat. Nincs gyermekorvos, csak havonta egyszer két órára jön a nőgyógyász. Gyalázatos a közlekedés a szomszéd községekbe, illetve a nagyvárosokba, pedig hétvégén orvosi ügyelet csak a szomszéd faluban van. Eközben az önkormányzat arra költ, amire éppen van pályázat, nem arra, amire kellene.
- Nem a Csaba hibája ez, ilyen a rendszer - mondja Fekete Bálintné. - Egy polgármester annyit tehet, hogy megépíti, amire éppen van állami támogatás. Most útra adtak, piactérre meg egy multifunkciós központra, ami tornateremnek kicsi, rendezvényekre meg ott van a művelődési ház. Szóval a helyzet érdekes. Ha a falu népe nekem bizalmat ad, én bármilyen polgármesternek szívesen segítek. Munka van bőven.

Ezek is érdekelhetnek