Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
- Micsoda disznóság! Nem tudok napirendre térni a kereskedő mohóságán. Hogy lehetett annyira pénzéhes és lelketlen, hogy büdös húst akart rásózni a vevőkre? - méltatlankodott a szomszéd Boriska néni, amikor kiderült, hogy az ellenőrök több mázsa lejárt szavatosságú, romlott húst találtak egy fővárosi piacon. - Nagy szerencse, hogy az állatorvosok lefülelték az árust, és nem maradt ideje kimérni. Megjárhattam volna az átcímkézett virslivel. De, kérdem én, mi szavatolja, hogy más kereskedő egy másik üzletben nem teszi meg ugyanezt a galádságot? Végtére nem lehet minden boltos mellé ellenőrt állítani - jegyezte meg sokatmondó tekintettel, és elballagott a boltba tejért, kenyérért.
Nem csupán Boriska néninek jó hír, hogy sokasodnak az élelmiszer-ellenőrzések, és a hatóságok munkatársai - remélhetőleg - idejében lecsapnak a szabálytalankodókra; ott lesznek minden kilométerkőnél, és egykettőre lehúzzák a rolót a zavarosban halászó, az egészségünket veszélyeztető kereskedő üzletén. A hatóságok szigorúbban ellenőrzik a következő hetekben a piacokat, az árusítóhelyeket. A teljes élelmiszerláncot vizsgálják, bármikor megjelenhetnek tehát az állattartó telepeken (vizsgálatuk tárgya lesz a hal, a sertés, a baromfi, különösen a pulyka), vágóhidakon, feldolgozó üzemekben, raktárakban-tárolókban is. Ahol súlyos szabálytalanságokat találnak, oda, azt ígérik, többször is visszatérnek. November derekától január elejéig bárhol, bármikor lehet számítani élelmiszermustrára. Mint a minapi piaci példa is tanúsítja, az ellenőrök munkaideje nem reggel 8-tól délután 4 óráig tart, akár éjjel egykor, hajnali háromkor is akcióba léphetnek. Nem csupán a piacokon ellenőriznek, és nemcsak a húsféleségek kerülnek képbe: védelmünkben az állat- és növény-egészségügyi szakemberek az alapanyagtól a vásárlóig, mondhatni a földtől a kosarunkig nyomon követik az árucikkek útját, rajtaütéseikkel védve a fogyasztókat.
Egyúttal vissza akarják szorítani a feketegazdaságot is. Süth Miklós országos főállatorvos kifejtette, hogy a jókor időzített ellenőrzésekkel súlyos csapás mérhető a fogyasztók biztonságát veszélyeztetőkre és azokra, akik semmibe veszik a tisztességes versenyt. A szakemberek nem bíznak semmit a véletlenre, ezért a társhatóságok munkatársai - többek között rendőrök, vámosok, adóellenőrök - közreműködéséhez folyamodnak. Vizsgálódik az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság, az Országos Borminősítő Intézet, a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet. Górcső alatt lesznek például az ünnepi asztalra kerülő borok meg a bejglik.
Nem véletlenül: a becslések szerint a sertéshúspiacon legalább 20, a baromfién 15, a borén 25 százalékot képvisel a szürke- vagy feketegazdaságból származó termék. Ez sokszor már nemcsak azt jelenti, hogy hazai termelőktől, vágóhidaktól származik a számla nélkül, állatorvosi, élelmiszer-biztonsági igazolások nélkül forgalomba hozott termék. Az utóbbi egy évben egyre több, külföldről származó, de eredetét illetően ismeretlen tételt foglaltak le a hatóságok. Ez viszont sokak szerint csak a jéghegy csúcsa! Arra nézve viszont nincs becslés, hogy az elfogott feketeszállítmányok vajon hány százalékát tehetik ki az összes csermpészárunak.
Veszélyes-e az emberre?
Egy külföldi kutatócsoportnak sikerült kimutatni madárinfluenzás betegekben olyan H5N1 vírusmutánsokat, amelyek megfertőzik a madarat és az embert is, írta a Nature folyóirat. A madár- és a humán influenzavírus eltérő. Influenza-világjárvány egyebek mellett akkor törhet ki, ha egy madárinfluenza-vírus képes emberi sejtekhez is kötődni. (A korábbi madárjárványokat előidéző vírusok legalább két különleges mutációja okozta azt, hogy emberek is megbetegedtek.) A vizsgálat szerint az emberi sejtekhez is kötődő H5N1 vírustörzsek a mutációk miatt más aminosavakat tartalmaztak, mint azok, amelyek kizárólag madársejtekhez kapcsolódtak; fény derült tehát azokra az elváltozásokra, amelyek lehetővé teszik az emberhez való alkalmazkodást. Ha találnak a jövőben valahol influenzás vadmadarat, akkor a kórokozó fehérjéinek analízisével meghatározható, hogy az emberre különösen veszélyes variáns-e vagy sem.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu