Asztali örömök turkálója

Hazai életSpánn Gábor2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Asztali örömök turkálója

Mi, magyarok a decemberi ünnepnapok előtt annyi élelmiszert vásárolunk össze, mint más népek egy világháború közeledtének hírére. Aztán, hál' istennek, nem háború jön, csak vesztett csaták tömkelege a koleszterin és triglicerid csapatai ellen.
Csak egy futó leltár az utóbbi idők közbotrányaiból: kaviccsal töltött és penészes belsejű beigli. Házi kenyér belesütött fél egérrel. De találtatott egy egész város megmérgezésére alkalmas mennyiségű, lejárt szavatosságú hús, több tonna romlott, megállapíthatatlan eredetű hal. Forgalomba került - és, gondolom, madártejjé vagy krémhabbá átlényegült - eredet nélküli tojás.
Több mint két éve uniós tagállam vagyunk, és, értelemszerűen, Európa fogyasztóvédelmi rendelkezéseit is átvettük. Mégis úgy áll a dolog, hogy az áruk szabad áramlásának folyamatában eljött a csalások és szélhámosságok reneszánsza is. Itt hiába állítanak fel élelmiszer-kommandót, nem őrködhet minden sertéskaraj mellett minőségi ellenőr. Ameddig az a helyzet, hogy bemegyek egy agyonreklámozott hipermarketbe, leveszek a polcról egy doboz tojást, és nem tudhatom, hogy azokat egy normális tyúk vagy Lucrezia Borgia tojta-e, nem leszek nyugodt. Ameddig a sok tonna romlott és átcímkézett húst raktározó és eladásra kész lelkiismeretlen vállalkozót a törvény csupán jelképes összegű pénzbüntetésre és legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztésre ítéli, nem számíthatunk javulásra. Ha néhány törvényhozónk egy végigevett karácsonyi vacsora nyomán előbb-utóbb kórteremben ébred fel gyomormérgezése okán, akkor talán hoznak olyan törvényeket, melyek az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer forgalomba hozatalát nem étel-, hanem életellenes bűncselekménynek minősítik és ennek megfelelően sújtják.
Múlt hétvégére vacsoravendégeket vártunk. Összehívtam a családi központi bizottságot: döntsük el, mit adunk enni. Előterjesztettem az általam tervezett menüt: kimegyek a közeli temető mellé, ahol gyönyörű gombákat láttam nőni, és mivel nem értek hozzá, pár perc alatt gond nélkül szedek egy egész kosárral, abból csináljon az asszony rántott gombát. Desszertnek pedig csattanó maszlagot adunk kínai mézzel, mely köztudottan pillanatragasztóból készül. És aki ezt a vacsorát túlélte, azzal másnap kimegyek Törökbálintra, és felvásároljuk az összes, lejárt szavatosságú és lekváros derelyének átcímkézett csirkemellet.

Ezek is érdekelhetnek