Még ebben az évben boldog lehet II. János Pál

Hazai életO. Horváth György2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Még ebben az évben boldog lehet II. János Pál

Elkészült a Vatikánban az a tízezer oldalas dokumentum, amely a pápa által véghez vitt utolsó csodatételt elemzi. Utóda, XVI. Benedek, illetve a szentek ügyeivel foglalkozó úgynevezett kongregáció a római egyházmegyei bíróság vizsgálata alapján dönt majd az előző pápa boldoggá avatásáról. A tanulmány egy Parkinson-kórban szenvedő francia apácáról készült, aki a vizsgálat szerint II. János Pál pápa halálának a napján felépült a gyógyíthatatlan betegségből. A vizsgálat eredményét a néhai egyházfő halálának második évfordulóján, április 2-án mutatják be XVI. Benedeknek, s az ügyiratot akár aznap aláírhatják a Szent János-bazilikában. A hírek szerint már most tudható, hogy az ünnepélyes ceremónián ott lesz Lech Kaczynski lengyel államfő is.
A boldoggá avatási eljárás 2005. június 28-án kezdődött, nem egészen három hónappal az egyházfő halála után. Két év elteltével a vizsgálati eredményeket tartalmazó dossziéban nemcsak a csodatétel mikéntjéről szóló írások, dokumentumok találhatók, hanem II. János Pál összes írása, számos tanúságtétel életszentségéről.
Az eddigi leggyorsabb boldoggá avatási eljárás 2003-ban zárult. Hat évvel halála után ekkor avatták boldoggá Teréz anyát.

Ezek is érdekelhetnek