Mit meg nem akarnak etetni velünk!

Hazai életPethes József2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Mit meg nem akarnak etetni velünk!

Nagy fogásra számítunk. Induláskor hallom, újabb illegális húsfeldolgozóra leltek Ásotthalmon, a csongrádi tanyavilágban. A tulajdonos azt mondja, kutyáinak készített ételt, de a hatóságot ilyesmivel nem tudja megetetni. Egy szomszéd jelentette az orrfacsaró bűzt. Koszos, gusztustalan edények a szabadban, a megmaradt abálólével, elégetett csontokkal.
A kommandó húsvét előtt bekeményített. Hajós Ádámtól, a fővárosi és Pest megyei főállatorvostól az indulás percében tudjuk meg a pontos címet, nehogy valaki értesítse a tulajt. Sikerül is meglepetést okozni a Családi Tojás Termelő Kft.-nél. Patikatisztaságú üzemet találunk. Az ellenőrök sérült, szennyezett, jelöletlen vagy előredátumozott tojásokat keresnek, de nem találnak.
- Számítottak ellenőrzésre? - kérdezem a társaság ügyvezető igazgatóját.
- Váratlan volt, bár sokszor ellenőriztek már bennünket - válaszol Gubis Csaba. - Igyekszünk maximálisan betartani a szabályokat. A nyáron például azért figyelmeztettek, mert egy ajtó nyitva volt, ami hibának számít.
Az újságírók egy része csalódottan távozik, mert balhét várt.
Talán a következő helyszín - ennek a címét is csak az induláskor árulják el - több izgalmat tartogat. A fővárosi Cédrus piaccsarnok délelőtti lanyha forgalmát kavarjuk fel. A "Vágott baromfi, minőségi tőkehúsok" feliratú stand eladói megrémülnek, amikor rajtaütésszerűen egyszerre tíz tévétársaság kamerái és ugyanannyi fényképezőgép össztüzébe kerülnek. A szomszédos söröző pultjánál állók röhögőgörcsöt kapnak. Két fehér köpenyes ellenőr, Kiss Judit és Kaszás Réka máris a pult mögött terem. Szemrevételezik a friss húsokat, szaglásszák, benéznek a hűtőgépekbe, maghőmérőt dugnak a húsok közé. Nagyjából mindent rendben találnak, ám a pulton található, ötvenkilónyi dobozos zsírt lefoglalják, mert olvadt. A zsírra megsemmisítés vár, a bolt pedig bírságra számíthat.
- Pedig felkészültünk az ellenőrzésre, mondja az egyik fiatal eladó. - Nem tudtuk, hogy most jönnek, de éreztük, hogy húsvét előtt meglátogatnak bennünket. Éppen ezért úgy csinálunk mindent, hogy ne lehessen belekötni. Frissek a húsok, elcsúszunk a zsíron...
- Ugye, minket nem akarnak lefilmezni? - kérdezi tőlem a közeli tejes-tejtermékes standon egy fiatal eladónő. - Mert nem szeretnénk ám a tévében szerepelni!
- Ne izguljon - nyugtatom meg; máris rohanunk egy csokoládét is árusító boltba. Csokitojás, csokinyuszi és más édességek kerülnek elő magyar nyelvű címke nélkül, ami szabálytalanságnak számít. Pontosabban megvannak a címkék, de még nem ragasztották fel őket.
Itt be is fejeződik a vizsgálódás. Hajós Ádám sikeresnek ítéli meg a napot. Azt mondja, az ő munkájukat is dicséri az, hogy az élelmiszerrel foglalkozó cégek egyre szakszerűbben járnak el, egyre kevesebb hibával dolgoznak. De azért a szenzációhajhász újságírókat sem engedi el üres kézzel. Bejelenti, hogy éppen tegnap lepleztek le egy engedély nélkül működő húsfeldolgozót Érden. Egy szabályos húsbolt mögötti melléképületben találtak rá, ahol valószínűleg feketevágásból származó sertéshúst dolgoztak fel, sonkát pácoltak füstölésre. Zsúfolt, koszos sufni, földön tárolt élelmiszerek, fagyasztott hurkák, disznósajtok, jelöletlen húsok sorakoznak a hatósági felvételeken. Összesen hatszáz kiló húst és húskészítményt foglaltak le és semmisítettek meg. A helyszínt már nem tudjuk megnézni, mert rendőri őrizet alatt áll, hogy a tulajdonos ne mehessen vissza eltüntetni a nyomokat, mint ahogy erre már akadt példa. Ezért egymillió forintot meghaladó bírság jár. Ki tudja, mennyi az egyik, egy elhagyatott strand területén dolgozó, illegális cégnek, ahol három tonna húst foglaltak le?
Felvetődik a kérdés: vajon eléggé elrettentők a kiszabható büntetések? A "hurkakotyvasztók" az egészségünkkel játszanak. Az Országgyűlés ősszel szigorítja a vonatkozó jogszabályt.

A fogyasztó dönt
A feketegazdaság 80-100 milliárd forint forgalomkiesést okoz évente az előírásokat betartó húsiparosoknak. Az élelmiszer-ellenőrök tavaly 3500 tonna élelmiszernek nevezett termék forgalmazását tiltották meg. A döntés a fogyasztóé: megveszi-e a gyanúsan olcsó élelmet vagy sem. Ha igen, nem csupán a maga és családja egészségét veszélyezteti, hanem a piac legális szereplőinek megélhetését is. Akiknek nincs takargatnivalója, az nevét adja az árujához. Miként a Magyar Húsiparosok Szövetségébe tömörült húsiparosok is. Javasolják, hogy az ellenőrök az évnek mind az 52 hetében razziázzanak. Évente 68,8 kiló húst eszünk meg itthon fejenként. Érdemes odafigyelni rá, mit is!

Ezek is érdekelhetnek