Tűzvész a panelben

Hazai életBalogh Mária2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Tűzvész  a panelben

A legmagasabb, ötös fokozatú riasztással ötven debreceni és több környékbeli tűzoltókocsit kellett erősítésképpen bevetni a nem mindennapi akcióba. Száznegyven lakót menekítettek ki, többüket csak emelőkosaras daruval, az ablakon keresztül tudták kiszabadítani a felső szintekről. A mentésben a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek, miközben a rend őrei lezárták és biztosították a területet. A lakások tulajdonosai, bérlői késő este, csak állapotfelmérésre, biztonsági őrök kíséretében térhettek be otthonukba néhány percre. A legtöbb családnak jóformán mindene odaveszett a tűzben. S mivel a tragédia déltájban történt, sokan csak munkából hazamenet szembesültek a szomorú ténnyel, hogy nincs hová hazamenniük.
A vészhelyzetre való tekintettel a debreceni önkormányzat válságközpontot hozott létre, s minden otthontalanná vált embernek szállást, meleg élelmet és pénzsegélyt adott.
Hat személyt füstmérgezéssel, tízet könnyebb sérüléssel szállítottak kórházba a mentők. Az eddigi ismeretek szerint a tűz a földszintről indult, ahol egy idős asszony sült húst készített ebédre, időközben azonban lepihent és elaludt. Már csak a tűz terjedésére riadt fel és szaladt segítségért. A lángok pillanatok alatt a legfelső szintig hatoltak. A tűz a külső falsíkon és a jó negyven éve épített, korszerűtlen belső szellőzőrendszeren csapott följebb és följebb, majd vízszintes irányba, jobbra és balra is tovább terjedt. A szomszédos lépcsőházak ugyan nem gyulladtak ki, de a nagy füst miatt az ott lakók sem tudtak segítség nélkül kimenekülni a lakásokból. Lapzártánkig annyi volt bizonyos, hogy legalább százmillió forintos kár keletkezett. A kárfelmérés és a statikai vizsgálat befejezéséig egyelőre senki sem térhet vissza kiégett otthonába.

Ezek is érdekelhetnek