Ki ez a Charles Simonyi?

Hazai életUjlaki Ágnes2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Ki ez a Charles Simonyi?

A világsajtó így emlegeti az Amerikában már régóta jónevű férfit: "Az ember, aki gazdaggá tette Bill Gatest" - ami nem éppen kis dolog, mivel Gates évek óta a világ leggazdagabbja. (Különben maga Simonyi is a négyszáz leggazdagabb amerikai közt van.) Amíg ide eljutott, útja egyenes volt ugyan, de cseppet sem magától értetődő.
Charles ugyanis 58 évvel ezelőtt Károlyként született, Magyarországon. Édesapja, idősebb Simonyi Károly a magyar fizika kiemelkedő alakja volt, tankönyveiből több generáció tanult a műszaki egyetemeken. Igazi polihisztor volt, akitől fia is örökölte széles körű kulturális érdeklődését, az irodalom és a biológia iránti vonzódását. A fiú már gimnazista korában lelkesedett a számítástechnika iránt, persze akkor még csak a lyukkártyás szovjet Ural komputereket tanulmányozhatta. (Az űrbe is felvitte magával egyik kedvenc emléktárgyát, egy ilyen "őslelet" lyuk-szalagot.) A 17 éves ifjú diáktudós egy konferencián dán tudóscsoporttal ismerkedett meg, akik kicsábították Nyugatra. Hamarosan kijutott az Egyesült Államokba, ahol a Berkley, majd a Stanford egyetemen tanult matematikát és informatikát. A Microsofthoz 1981-ben került, amikor annak még csak negyven alkalmazottja volt. Ő lett a legfőbb programíró, többek közt a talán legismertebb szoftver, a Word létrehozója. Később saját céget alapított, s ma Seattle mellett él.
Hazájáról soha nem feledkezett meg. Az anyanyelvén ma is tökéletesen beszélő számos ösztöndíjat, alapítványt hozott létre a magyar fizikai kutatás támogatására. Szoros kapcsolatot tart számos rokonával, gyakran látogat haza, s egy magyar zászlót is vitt magával az űrállomásra. Amikor Magyarország felett repült, Radnóti sorait mondta: "Nem tudhatom, másnak e tájék mit jelent..." S ragaszkodott hozzá, hogy magyar diákokkal beszélhessen rádiókapcsolaton keresztül.
Simonyi igen komoly felkészülés után indult el. Tudása, negyvenévi kutatói-fejlesztői tapasztalata, ragyogó pályája tökéletesen alkalmassá teszi erre a feladatra, csakúgy, mint kisportolt fizikuma, sokéves pilótagyakorlata, orosznyelv-ismerete és pozitív személyisége. Mivel bonyolult tudományos méréseket is végez a kozmoszban, már az űrhajózási szakma sem űrturistaként, hanem valódi, kiképzett űrhajósként tekint rá. S így ő lett a második magyar űrhajós. Akire ezért - és egész életművéért - büszkék lehetünk.