Kié lesz a kincs?

Hazai életKeresztény Gabriella2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Kié lesz a kincs?

Vérbeli muzeológusok valódi kincsnek, pontosabban műkincsnek az arany- és ezüstpénzeket, több száz éves ékszereket, nemesfémből készült antik tárgyakat tartják. Ám a miskolciak fantáziája alaposan meglódult, amikor Miskolc belvárosában tavaly októberben, az Avas szálló mögötti régészeti feltáráson vasládába zárt kincseket találtak.
- Egy épület alapjai között bukkantak kollégáim a vaskazettára - mondta lapunknak Veres László, a Miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója. - Nagypolgári család ékszereit tartalmazta a ládika. Nem voltak közöttük igazán különleges vagy különösen értékes, antik darabok. Vélhetőleg a két világháború között, esetleg a második világháború után készítették és használták őket. Némelyikbe monogramot is véstek, de hogy milyen tárgyakról van szó, nyilván nem mondhatom meg, hiszen ezzel visszaélhetnek azok is, akiknek semmi közük az ékszerekhez. Annyit azért elárulok, hogy egyetlen zsidó vallásra utaló relikvia sem volt közöttük, sőt, inkább a katolicizmusra jellemző aranymedálok. A vasládát múzeumi széfben őrizve elég sokáig vártunk azok jelentkezésére, akik például a bevésett személyes monogramok alapján hitelt érdemlően igazolni tudták volna, hogy a láda tartalma családjuk tulajdona volt. Reménykedtünk, bár az ilyesmi nem gyakori. A három évtized alatt, mióta a pályán vagyok, egyszer történt meg: egy kastély ásatásánál találtunk elrejtett értékeket, s később jelentkezett értük a tulajdonosuk.
A múzeum igazgatója elmondta: tudomása szerint márciusig ketten (egy egri és egy budapesti személy) jelentkeztek a jelenleg már a miskolci önkormányzat hatósági osztályán őrzött ékszerekért. A budapesti idős hölgy például levelében részletezte, hogy időközben meghalt, miskolci származású férje egyszer beszélt neki róla, miként rejtette lakásuk falába 1944-ben családjuk ékszereit. A hölgy bizonyára nem állított valótlant, de sem az épület pontos helyéről, sem az ékszerek mibenlétéről nem volt tudomása, s nem egyeztek az általa említett keresztnevek sem.
A vasládát mindenesetre még egy évig tárolják, várva a jogos tulajdonosokat, majd az ékszerek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek