Új sebészeti központ

Hazai életBalogh Mária2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Új sebészeti központ

Az ideg-, ér-, onkológiai és mellkassebészeti részlegeken 13 ezer négyzetméteren, egymást kiegészítve gyógyíthatják betegeiket a debreceni orvosok a 26 intenzív meg száznál is több klinikai ágyon és a XXI. század kihívásainak megfelelő speciális műtőkben.
Az Auguszta-program két évvel ezelőtt kezdődött. A tét nem volt kevesebb, mint a régióban élők életének és életminőségének javítása, mivel az ország keleti felén a legnagyobb a szív-érrendszeri, valamint a daganatos betegségek száma. A programban foglaltak szerint három éven belül 12 százalékkal csökkenteni szeretnék a halálozási arányt. Ennek alapját a megelőzés, a kezelés, az utógondozás, illetve a betegség kiújulása elleni másodlagos megelőzés rendszere képezi. Erre, ilyen formában és ilyen tárgyi és személyi feltételek mellett nincs máshol példa hazánkban.
Az Auguszta-program teljes 12 milliárd forintos beruházási költségéből a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrumának önrésze 1,32 milliárd forint volt, amely mellé kormányzati támogatásból 1,8 milliárdot, míg Uniós pályázatból kilenc milliárd forintot nyert a nagyhírű egészségügyi intézmény.

Ezek is érdekelhetnek