Hét nap kánikulában

A rendkívüli hőség akár vasárnapig is eltarthat, elképzelhető, hogy meghosszabbítják a – szerdai lapzártánkkor még fennálló – hőségriadót. A napokban Magyarország Európa legforróbb országa lehet.

Hazai élet2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Hét nap kánikulában

Nem volt még ilyen tartós meleg Magyarországon, mint az utóbbi napokban. A forró levegő Afrikából jött és jön felénk. Az országos tiszti főorvosnak hétfőn először kellett bejelentenie harmadfokú hőségriadót; igaz, a hőségriadó rendszerét hazánkban csak 2005 óta alkalmazzák. A harmadfokú riasztást akkor hirdetik ki, ha a napi középhőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot; ilyenkor a napi maximum a 37-38 fokot is meghaladhatja.

A hazai meteorológiai mérések százéves történetét tekintve nem egyedi, de figyelemre méltó a mostani hőség. Hasonlót a húszas évek végén, 1950-ben, valamint 2000-ben tapasztaltak.

Lapzártánkig nem dőlt meg a melegrekord, melyet még mindig Békéscsaba tudhat magáénak 41,7 fokkal (ezt az adatot 2000. augusztus 21-én mérték). Az előrejelzések szerint szerdától számíthatunk csak igazán nagy melegre: a negyven fokot is elérheti a napközbeni legmagasabb hőmérséklet, ez egészen a hét végéig kitarthat, és utána is csak 30 fokra csökken a hőség. A csütörtökig meghirdetett legmagasabb fokozatú hőségriadót ezért várhatóan meghosszabbítják.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, a kánikula első napja vasárnapra esett, a mentőszolgálathoz nyilván ezért nem érkezett kirívóan nagy számú bejelentés. Állítása szerint Magyarországon a korábbi mérések alapján általában az első és a harmadik nap kritikus, mi, magyarok ilyenkor bírjuk el legkevésbé a hőséget.

A mostani tartós kánikula nagy megterhelés a szervezetre. Elsősorban a szív- és érrendszeri bajokkal küszködőknek és az idősebbeknek kell még jobban vigyázniuk magukra, no és persze a gyerekeknek meg a sofőröknek. Fejfedő, bőrvédő krém, napszemüveg elengedhetetlen kellékei a forró napoknak. A folyadékpótlást sem szabad elmulasztani, ez a szokásos másfél liternek a többszöröse is lehet. Délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig, ha tehetjük, ne tartózkodjunk a napon – erről a vízpart mellett nyaralók se feledkezzenek meg!

A szakemberek elmondták, egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra, és elég tartalék van az energiarendszerben is.