Balú, a borsodi balek

Hogy egy betörő álomba szenderüljön akció közben, felettébb különös. Pedig tálaltak már hasonló szenzációt külföldi hírügynökségek, de kis hazánkban ilyesmi eddig állítólag csak Balúval történt. Hogy mi igaz ebből, mindjárt kiderül.

Hazai életKeresztény Gabriella2008. 01. 11. péntek2008. 01. 11.
Balú, a borsodi balek

Hírek szerint az ónodi és sajópetri illetőségű trió, szokás szerint éppen egy Miskolc melletti boltban gyűjtögette zsákba a szajrét, amikor a feltört ajtó néma riasztással üzente a vagyonvédelmi diszpécsereknek: itten betörés esete forog fenn! A riasztás után nem sokkal a rendőrök már a „tetthelyre” értek, s két férfit éppen pakolászás közben csíptek fülön, a harmadikra viszont egy polc mögött horkolva bukkantak. A Balú becenevű, Sajópetriben élő férfi jóízűen aludt. A rendőrök szerint álmából felköltve nem lepődött meg különösebben, mivel „lopások és betörések miatt eddig harminchétszer ítélték el, és közel húsz évet ült börtönben”.
Ezt írta róla az újság. Meg azt is, hogy a szabadlábon védekező „gyanúsított” csak ötvenezer forintos gázsiért nyilatkozik az újságíróknak, ugyanis ennyivel kecsegtette az egyik kereskedelmi televízió is. Miután az írott sajtó eklézsiája némileg szegényesebb (no és az elv se kutya!), az orrára napszemüveget biggyesztő Balú állítólag délcegen, a krónikás pedig dolgavégezetlen vonult el a helyszínről.
Nem sokkal a történtek után éppen a falun átkocsizva jutott eszembe: hoppá, itt lakik az aluszékony betörő! A vegyesbolttól nem messze leltem rá nyári konyhás kis lakásában gyereklánynak tűnő, egyébként huszonéves párjával együtt Balúra, a testes barnamedvére küllemében egyáltalán nem hasonlító, szőke, kék szemű, szíjasan kisportolt, jóvágású 33 éves fiatalemberre. Aki tetoválásokkal borított izmos karját az ajtófélfának támasztva kedvetlenül dünnyögte, az újságokban csupa „valótlanság” jelent meg róla, amit szóvá is tesz majd a rendőrségen.
Először is, ő dehogy aludt el a boltban! Ki látott már olyan hülye betörőt, aki munka közben elalszik? Csak elbújt a polcok között, mímelve, hogy alszik, s a szuszogása miatt találtak rá. Másodszor, nem húsz évet ült börtönben, csak tízet, az első betörésbe talán nyolc éve keveredett. Sajnos!
Mert azóta, noha ő szíve szerint jó útra térne, büntetett előélete miatt még minősített hegesztőként sem talál állást, pedig az itthon és külföldön is keresett szakma. Harmadszor pedig az ötvenezer forintos gázsival csak viccelt! Igaz, a tévések valóban azt mondták, ezért a pénzért a háztól a televízió stúdiójáig és onnan vissza is szállítják, ami az ő anyagi helyzetében kecsegtető ajánlat volt.
Ennyit mondott Balú, aki nem aluszékony, gyerekként viszont egyik kedvenc olvasmánya Kiplingtől A dzsungel könyve volt. Pedig akkor még nem tudhatta, hogy felnőttként ő is dzsungelbe téved. Akela szürke farkasaival, az óriáskígyó Kával, Bagira párduccal és Sirkánnal együtt. De vajon ki közülük Maugli, az embergyerek?

Ezek is érdekelhetnek