Kikeleti fogás

Be nem jelentett baromfihúsraktárra bukkantak az ellenőrök a Kikelet hadművelet razzia során a Pest megyei Inárcson. A megtalált másfél tonnányi darabolt húst a hatóság lefoglalta.

Hazai életO. Horváth György2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.
Kikeleti fogás

Éjjel csaptak le az Inárcs melletti ipartelepen működő raktárhelyiségre, mert egy bejelentés szerint éjszakánként folyt ott az engedély nélküli húskereskedés, illetve az állatok feldolgozása. A működtető nem volt hajlandó segíteni a hatóságokat. Csak rendőri segédlettel sikerült reggel tíz órára rábírni, hogy a helyszínre menjen és kinyissa a helyiséget. A megtalált másfél tonna hús döntő többsége jelöletlen volt, ami élelmiszer-biztonsági szempontból azért veszélyes, mert az áru eredete nem követhető nyomon, és így fennáll annak a lehetősége, hogy fertőzött. Termékeiket feltételezhetően hamis címkével hozták forgalomba. A szabálytalanságok miatt a hatóság akár hárommillió forintnyi állat-egészségügyi bírságot is kiszabhat. A húst megsemmisítik.
A hírek szerint az illegális kereskedést folytató személy helyi lakos, aki büntetett előéletű – korábban egyebek mellett azért került rendőri eljárás alá, mert kocsija csomagtartójában kézigránátot találtak. A szóbeszéd szerint az illegális húskereskedést már több éve folytatta Inárcson és környékén.
Az inárcsi az egyik legnagyobb fogása a két hete indult, Kikelet hadműveletnek keresztelt, március végéig tartó húsvéti razziának. A tavaly karácsonyihoz hasonló ellenőrzési kampányban most is nyolc hatóság lép együtt, összehangoltan akcióba.
A Kikelet hadművelet során 40 ezer ellenőrzést terveznek. Így főleg a hús- és baromfi-feldolgozás, illetve -kereskedelem területein bukkannak majd fel az ellenőrök.
A hatóságok tavalyi együttműködése az utóbbi évtized legnagyobb akciója volt. A karácsony előtt kezdődő és szilveszter után záruló Csillagszóró hadművelet során 35 ezer ellenőrzést végzett el és 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki a nyolc együttműködő szerv: az APEH, az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelmi, a munkavédelmi, az élelmiszer-biztonsági és az élelmiszerláncot ellenőrző hatóságok, a vám-és pénzügyőrség és a rendőrség. Az összehangolt razziákat  a mostani után a nyári üdülési szezonban, majd karácsonykor folytatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek