Százezer a tiszavirágért

Várhatóan a napokban figyelhetjük meg legnagyobb termetű kérészfajunk, a tiszavirág rajzását – ahogy azt a tiszai ember mondja: a tiszavirágzást. A Tisza-partot azonban nemcsak a rovarok násztáncát csodálók látogatják. Többen igyekeznek a rajzó kérészeket minél nagyobb számban befogni, begyűjteni.

Hazai életCzifrik Balázs2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.
Százezer a tiszavirágért

A gyűjtők az agyagos partoldalakban fejlődő lárvákat is sok helyen kiássák, súlyosan károsítva a legfontosabb élőhelyeket, veszélybe sodorva a tiszavirág szaporodását, fennmaradását. Tekintettel arra, hogy e faj napjainkra már csak a Tiszán található meg, az élőhelyek elpusztítása a faj kihalásához vezethet. A tiszavirág (Palingenia longicauda) a 13/2001. (V. 9.) KÖM-rendelet hatálya alá tartozó védett rovarfaj. Természetvédelmi értéke egyedenként 2000 forint. A rovarnak azonban nemcsak a röpképes egyede, hanem a még lárva állapotban lévő vagy már elhullott egyedei is védettek, ezek gyűjtése szintén tilos.
Aki mindezek ellenére tiszavirágot befog, szabálysértést követ el, és 100 ezer forintos bírsággal sújtható. A tiszavirágok védelmét fokozott rendőri jelenlét és természetvédelmi szakemberek munkája biztosítja.

Ezek is érdekelhetnek