Csorgóból csorogna a pénz?

Szegény ember vízzel főz. A régi mondás beválni látszik Deteken, Borsod-Abaúj-Zemplén megye szép, ám gazdagnak aligha mondható kis falujában, melynek tiszta vizű forrására ásványvíz-palackozót építenének.

Hazai életKeresztény Gabriella2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.
Csorgóból csorogna a pénz?

A helyiek Csorgónak hívják, és csecsemőknek, gyerekeknek sokan még ma is kannákban hordják forrásuk folyamatosan csobogó vizét a templom utcájából, pedig a gázzal együtt már a vezetékes víz is kiépült a faluban. Kiss János nyugdíjas asztalos például azért ragaszkodik a forrás vizéhez, mert szerinte abban még klór sincs, kristálytiszta és jóízű. A Csorgó elapadhatatlanul csordogál éjjel-nappal, s hozamának bőségét, kiváló minőségét a községháza mögötti dombon eddig két újabb kútfúrással is bizonyították.

A történet a detekiek szerint szinte mesébe illő. A faluban gazdálkodó, tejcsarnokot is üzemeltető Viszlai házaspár felnevelt három fiút. A szülők időközben meghaltak, a fiúk elköltöztek. A középsőből fővárosi vállalkozó lett, aki néha hazalátogatott szülőfalujába, legutóbb a két világháborús emlékmű avatására. A középkorú férfi nosztalgikus szomorúsággal látta, mekkora a szegénység és munkanélküliség ebben az alig háromszáz lakosú községben, ahol gyerekkorát leélte. Aki tud, a negyven kilométerre lévő Miskolcra vagy a közeli Encsre jár el dolgozni, a legtöbb embernek azonban ez sem sikerül. Hiába az Árpád-kori település két gyönyörű, kétszáz éves barokk temploma, a szép csereháti vidék, abból nem lehet megélni. Viszlai Béla felvetette Szikora Csaba polgármesternek, hogy szeretne ide befektetni, s úgy gondolja, hogy erre a legalkalmasabb a híresen jó minőségű forrásvíz lenne.

Nem sokkal később két kutat fúratott Deteken. Bevizsgáltatta vizének minőségét, s annak alapján az önkormányzattal közösen 300 millió forintos pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre ásványvíz-palackozó megépítésére, melyhez a szükséges ötvenszázalékos önrészt a vállalkozó adta. Szikora Csaba polgármestertől megtudtuk, a pályázat nemrég kedvező elbírálásban részesült. Ami azt jelenti, hogy hamarosan hozzákezdhetnek a beruházás előkészítéséhez és a leendő dolgozók képzéséhez az Encsi Munkaügyi Központ segítségével. Ha terveik beválnak, 40-45 helybelinek tudnak munkát adni három műszakban a palackozóüzemben, s az ásványvíz zömét kamionokkal szállítják külföldre.

A detekiek nagyon örülnek a lehetőségnek, hiszen a faluban pillanatnyilag csak 30 embert tudnak foglalkoztatni az Út a munkához programban, a szokásos kaszálással, ároktisztítással, parkgondozással. Az ásványvízre épülő palackozó viszont újra reményhez juttatja a helyieket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek