Desszertként tálaljuk fel a bűnöst

A krimi élt, él és élni fog. Már csak azért is ki merem ezt jelenteni, mert világszerte a legmagasabb példányszámban Agatha Christie könyvei keltek el, csak a Bibliából adtak el többet. A műfaj ma reneszánszát éli, de nem csupán olvasmányként! Fához bilincselt talányos üzenetek és vacsora mellé tálalt gyilkosságok jelzik, mennyire éhezünk a rejtélyekre…

Hazai életSzijjártó Gabriella2011. 09. 02. péntek2011. 09. 02.

Kép: gyilkosság a vacsorán krimi előadás játék szórakozás színház 2011 08 11 Fotó: Kállai Márton

Desszertként tálaljuk fel a bűnöst
gyilkosság a vacsorán krimi előadás játék szórakozás színház 2011 08 11 Fotó: Kállai Márton

Cserkei Péter jó kedélyével és hihetetlen munkabírásával lopta be magát ismerősei, üzletfelei és egyáltalán a vele kapcsolatban lévő emberek szívébe. Zömök, nyüzsgős férfi volt, felelős családapa és odaadó férj. Ezenkívül fémipari cég ügyvezető igazgatója. A kezdetekkor apró vállalkozás a kezei alatt nőtte ki magát egy kontinensszerte elismert és jegyzett nagyvállalattá. Ez tiszteletet váltott ki még azokból a versenytársakból is, akik szívesen megkaparintották volna helyét vagy üzletei nagy részét. Mindezek ellenére szerényen élt. Együtt reggelizett a gyermekeivel, aztán buszra pattant és ment dolgozni, majd este ugyanígy vissza, haza.

Ám egy este nem ment haza, hiába várták. És nem ment haza többé már sohasem.

Annak kiderítése, hogy ki, miért, hol és hogyan vetett véget Cserkei Péter életének, jelen esetben nem a nyomozó hatóság dolga. A rejtély megoldása a Mozdulj ki és nyomozz! nevű, interaktív detektívesdi azon játékosaira várt, akik a főváros utcáin nyomról nyomra járva, talányos üzenetek alapján eredtek a bűntény nyomába.

Na de honnan tudja előre a krimirajongó emberfia, hogy mondjuk e hét szombatján törnek Cserkei Péter életére?! Stílusosan kilogikázza! A szervezők, a Krimiestek.hu Kft. alapítói, a 31 éves Marozsi László és a 26 éves Gulyás-Kis Attila ugyanis az interneten, rejtélyes kis versike formájában hirdetik meg az aktuális „bűneset” kezdő helyszínét, a további instrukciók és árulkodó nyomok pedig fákhoz bilincselt táblákon olvashatók városszerte, egészen a megoldásig.

– Bevallom, én sohasem faltam a krimiket – ismeri be az egyik ötletgazda, Marozsi László. – Abból indultunk ki, hogy az embert a játék, az izgalom lendíti ki a munka és a hétközna¬pok egyhangúságából, s erre kiváló eszköz a krimi. A Mozdulj ki és nyomozz! valójában a kétfős vállalkozásunk népszerűsítése a nagyközönség számára: kéthetente hétvégén, fejenként 200 forintért bárki, egyedül vagy társasággal, egy kis belvárosi séta és agytorna közben újabb és újabb bűnügy nyomába eredhet és két-három óra alatt megfejtheti feladványunkat. Az indulásunk, március óta majd’ ötezren játszottak velünk, most már vidéken is.

Megélni mégsem ebből, hanem a kezdőtőke nélkül, egy briliáns ötletből létrehozott honlapjukból igyekeznek. Ahol nemes egyszerűséggel egyfajta „házi Poirot-kalandot” árulnak – baráti összejövetelek, legénybúcsúk vagy céges rendezvények számára. A Sózott Kutya nevű karib kocsmában vagy a Zambia felé tartó, Csobogó nevű folyami hajón történt tragédia sztorijáért 10-15 ezer forint közüli árat kérnek, vagyis nagyobb társaság esetén személyenként kevesebbe kerül a buli, mint a mozijegy.

– Ezért az összegért mi adjuk a bűnügyi kerettörténetet, a megformálandó karakterek jellemrajzait, feladatait – magyarázza László. – A vendégek az este folyamán a rájuk kiszabott szerepet játsszák. Valakire természetesen a gyilkos szerepét osztották, őt kell a többieknek leleplezniük. A kellő hangulat megteremtése érdekében öltözködési, étkezési, zenei tippekkel is szolgálunk, sőt igény szerint játékmesterként levezényeljük a nyomozást.

Aki az eddigieknél passzívabb (krimi)szerepre vágyik, mégis szeretne közelebb férkőzni a történésekhez, mint például egy színdarab esetében a nézőtérről lehetséges, annak főzték ki köztes megoldásként a Gyilkosság a vacsorán címet viselő esteket (amelyek tavaly óta Budapest mellett néhány vidéki nagyvárosunkban is elérhetők). Az étteremben békésen falatozó vendégek ottjártamkor a kerettörténet szerint egy híres és gazdag gyűjtő halálának évfordulójára rendezett vacsorára érkeztek. Csakhogy egy nyomozásba csöppentek: az elhunyt törvénytelen lányának segítenek kibogozni, vajon a milliomos három fia és rideg menye közül melyik végzett az áldozattal és milyen módon. Vagyis a vendégeket nyomozói hatáskörrel ruházzák fel, az egyes fogások között „felszolgált” jelenetek során bátran kérdezhetnek, bekapcsolódhatnak az előadásba.

Ha nem csupán a gyomor, hanem az elme is jól működött közre, desszertként – szigorúan vér nélkül, jelképesen – a gyilkos személyét tá­lalhatják fel, maguk az adrenalinfröccsre vágyó, krimifaló vendégek!

Ezek is érdekelhetnek