Kezdődik az iskola

Hazai életTNL2023. 09. 04. hétfő2023. 09. 04.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Szeptember elseje lesz a 2023/2024-es tanév első napja, az utolsó 2024. június 21. (középfokú iskolák befejező évfolyamán május 3.). A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban 180 nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 176, gimnáziumban és szakiskolában 177 nap a tanítási napok száma. A tanítási év első féléve 2024. január 19-ig tart. Az iskolák 2024. január 26-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 27., a szünet utáni első tanítási nap november 6. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21., a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27., a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. Az iskolák a meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhatnak a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatják.

A most induló tanévtől a szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a szakképzési intézmények tanévei – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-vel. Azt írták: az új rendszer bevezetését olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés. A 2020-ban megújított szakképzési rendszer célja, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, ehhez pedig elengedhetetlen a korszerű, biztos alapokon nyugvó szakmai gyakorlat.

Felkészítés a kihívásokra. A magyar kormány az elkövetkező években is segíti a családok szellemi, lelki, anyagi gyarapodását, hogy „minél komfortosabb élet mellett minél több gyermeket vállaljanak, és így maradjon fenn a nemzet” – mondta a Miniszterelnökség politikai államtitkára a napokban Ebesen, a kibővített Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde átadásán. Latorcai Csaba az intézmény névadójára utalva azt mondta, Benedek Elek a gazdag magyar mondavilágot tudta fantasztikus mesékbe foglalni, és ezáltal a legkisebbek számára is érthető módon átadni azt a kultúrkincset, amely összességében adja a magyarságot és a magyarságtudatot – tájékoztatott az MTI. A politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ebesi óvodában ezen értékek mentén zajlik a gyermekeknek a felkészítése a XI. század kihívásaira. Latorcai Csaba emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány az elmúlt években 120 milliárd forintot fordított óvodafejlesztésekre, amivel több ezer óvodai és bölcsődei férőhelyet hoztak létre.

A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével, azonban a szakképzési törvény 2023. tavaszi módosításával lehetőség van arra, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét – közölte a tárca. A rendelet értelmében a szakképzésben a 2023/2024-es tanévben a tanítási év 2023. szeptember 1-jétől 2024. június 14-ig, az utolsó évfolyamon 2024. május 3-ig tart. 

Ingyenes tankönyvekkel és a családi pótlék előrehozott kifizetésével is segíti a családokat a tanévkezdésben a kormány – tette közzé Szentkirályi Alexandra Facebook-bejegyzésében. Továbbra is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése, az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkeztetést biztosító intézménynél – közölte a kormányszóvivő. Már augusztus utolsó hetében folyósította a Magyar Államkincstár a szeptemberi családi pótlékot, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek beszerzését. Az állam valamennyi tanulónak ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől – emlékeztetett a kormányszóvivő. Ez azt jelenti, hogy a 2023/2024-es tanévben is támogatást kapnak a magyar családok azáltal, hogy a tanulók alanyi jogon, térítésmentesen kapják a tankönyveket. Azokat nem szükséges külön igényelni.

Tanszercsomaggal segíti az egyszülős családok gyermekeit az Egyszülős Központ; az első 36 csomagot szombaton adta át a gyerekeknek Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője. A tanszercsomagok átadása után Hornung Ágnes az MTI-nek felidézte: 2010 óta a kormány több intézkedéssel is segítette az egyszülős családokat, például magasabb családi pótlékra jogosultak, a gyermekek előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, és az általános iskola alatt ingyenes étkezést biztosítanak számukra. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy a központ az idén több mint hatszáz családot támogat az iskolakezdésben. Hozzátette: az egyszülős családok csaknem fele él nehéz anyagi helyzetben, ezért fontos, hogy az iskolakezdés anyagilag megterhelő időszakában is segítsék őket. Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő.

 

Ezek is érdekelhetnek