Híres hegy a Badacsony

Tavaszi bortúránk hová máshová is vezethetne, mint Badacsonyba, ahol is az egy négyzetkilométerre jutó borosgazdák száma egészen biztosan messze üti az országos átlagot. Több mint kétezer éves hagyománya van errefelé a szőlőművelésnek és borkészítésnek.

Hazai élet2011. 04. 01. péntek2011. 04. 01.

Kép: vonyarcvashegy átjátszóállomás katonai kutyatemető emlékhely erdő 2011 02 18 Fotó: Kállai Márton

Híres hegy a Badacsony
vonyarcvashegy átjátszóállomás katonai kutyatemető emlékhely erdő 2011 02 18 Fotó: Kállai Márton

A legenda szerint Krisztus urunk és Szent Péter gyalog bejárta a Földet. Vándorlásuk közben megpillantották a Balatont. Arra jött egy öreg halász, akitől az Úr inni kért: adj innom, mondta. A történet lényege – ki nem találnák – ez a két szó, vagyis az „adj innom”. Ami latinul úgy hangzik: Da Bibere. Némi szépséghibája a legendának, hogy latinul sem az öreg halász, sem Jézus nem beszélt, de mégis, a közeli Cserszegtomajon, egy kelta sírban talált amfora oldalán ez a felirat olvasható: „Da Bibere”. Hogy volt, s mint volt – ki tudja már. Mindenesetre a Balaton környékén máig kap inni a vándor…

A Da Bibere nevet az ezredfordulón megalakult Zalai Borlovagrend viszi tovább. Kincstárnokuk, Seffer Imre hol másutt, mint munkahelyén, Vonyarcvashegy központjában, a főút mellett található, 220 éves, boltíves pincében vár. Az évszázados falak a Festetics családi birtok emlékeit őrzik, a pince maga pedig a Vonyarci Pincészeti Szövetkezeté. Félszáz éve működnek, a tagok ide hozzák szőlőjüket feldolgozásra vagy pedig az immár kész bort értékesítésre. Valamikor több mint ötszázan voltak, ma alig nyolcvanan. Az biztos: nem ennyi gazdához való a pince, amelybe akár ötezer hektó bor is befér. A régi szárnyban sorakoznak a termetes fahordók, az újba kerültek az új módit megjelenítő rozsdamentes tartályok. Fele-fele arányban állnak – nem egy közülük üresen… Ahogy kell, végigkóstoljuk mind a hétféle bort, hibátlanok, zamatosak; a Cserszegi Fűszeres errefelé nem illatos, viszont különleges, mandulás íz marad utána a szájban.

– A bazaltos talaj teszi – mondja házigazdánk, büszkén töltögetve poharainkat. De aztán megtudom, tulajdonképpen már csak a lendület viszi tovább a pince életét, a megmaradt tagok szőlősei termik a bort, annak meg kell a hely… Háromszáz forint körül kínálják literét, amiből gazdálkodni nem lehet, s hogy elmenjen az élettől is a kedvük, hát a szomszédos üzletlánc 170-et kér a bor literjéért…

Aztán megtudom, hogy a termőterületeknek az éghajlat alapján három besorolása létezik az EU-ban. Az északi régió országai A-t mondtak, a gyenge cukorfok miatt ők jelentősen cukrozhatják a boraikat. Mi, rendkívül ügyesen, a legdélibb országokra kitalált C-be jelentkeztünk, míg például a tőlünk délebbre lévő Szlovénia bölcsen a B-t választotta.

– Mi következik mindebből?
– Hát csak az, hogy egy esős, hűvös nyár után készült bor minden száz literjébe a szlovének hat kiló cukrot tehetnek, mi pedig csak hármat, aminek eredményeként az is lehet, hogy meg sem indul az erjedés. A tavalyi év időjárása katasztrofális volt, nem akarok jósolni, de a 2010-es évjáratból nem lesz bor azokkal a három kilókkal…

Pár kilométerrel odébb és egy emelettel feljebb, vagyis Badacsonytomajban, a Római úton található a hegyvidék legújabb borászata, amely megjelenésével alapos vihart kavart. Ugyanis Badacsony, tóra néző lejtőjén, a Kisfaludy- és a Szegedy Róza-féle házakkal egy magasságban, a régi présházak és villák között, sőt az egykori Bormúzeum öreg, bazaltkő homlokzatú épületének a helyén, egy errefelé még soha nem látott épületegyüttes nőtt ki a hegyoldalból.

A három elemből álló, összesen másfél milliárdos beruházásból borfeldolgozó üzemet, látványpincét és borhotelt épített a Bazaltbor-Badacsony Kft., amely cég lényegében egyetlen fiatalembert: Laposa Bencét jelenti. Ő az, aki már az épületekkel is ki akarta fejezni, hogy a harmadik évezredben talán illő lenne valamilyen módon megújítani a borászatot. Valószínűleg ő is építhetett volna boltíves, nemes penésszel borított, fahordós pincét, mi több, akár a családi örökség is erre biztathatta volna, hiszen édesapja, Laposa József tájépítő szakmérnök munkásságát a történelmi borvidékek megőrzésének, korszerű, mégis hagyománytisztelő fenntartásának szentelte.

Ezek is érdekelhetnek