Van, aki borral várja vendégeit, van, aki programot is szervez nekik. Egy a lényeg: vonzóvá szeretnék tenni a falusi turizmust, az őszi szünetben még akciós áron is üdülhetünk vidéken.

Vendégfogó taktikák

Falusi vendéglátók elsősorban a gyerekes családokat csalogatják. A Hazajáró hét nevű akció arra hívja fel a figyelmet, hogy a kis vendégházak is vetélkedhetnek a flancos szállodákkal: a vendéglátók tíz százalékkal olcsóbban kínálják a szállást és a programokat az őszi iskolai szünet hetében. A vidék színeinek, ízeinek felfedezése a falusi szállásadóknál kezdődik, véli a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz), mely érdekvédelmi szervezetként 1800 falusi szálláshelyet tömörít az országban. Akadnak köztük ökoporták, biotanyák, borosgazdák működtette házak, de némely szálláshely a mozgáskorlátozottak vagy a kisgyerekes családok igényeihez alkalmazkodik. A tapasztalatok szerint a vidékre kiruccanók közül minden második vendég legnépszerűbb elfoglaltsága a túrázás, a természetjárás, de a gasztronómia és a borkóstolás örömei is sokakat elcsábítottak.

A Fatosz nemrégiben Egerszalókon adta át az év kiváló falusi vendégfogadóinak járó díjat. Az ország hét régiójából díjazták a legjobbakat – néhányukat mi is kifaggattuk.
– Egy rádióriportban hallottunk a falusi vendégházakról, és magunk is kedvet kaptunk hozzá – meséli Karátföldi Józsefné, aki a Vas megye déli részén fekvő Gersekarát községben 12 éve kényezteti a vendégeit. A régi, „kódisállásos” házat nagy gonddal hozták helyre, ám a repkénnyel befuttatott lakot a vendégszeretet teszi igazán különlegessé. Itt az sem ciki, ha a vendégeknek kedvük támad gyümölcsöt szedni a háziak fáiról vagy éppen a tyúkok alól kiszedett tojásból maguk szeretnének rántottát készíteni. A legvonzóbb program telente a disznóölés, ahol a városi ember is hasznossá teheti magát, főleg, ha a gazda bőven töltögeti a borát, hogy fokozza a munkakedvet…

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.