A juhászmester könyve

A juhászatnak ősi hagyományai vannak hazánkban; igaz, mostanában nehéz helyzetben van az ágazat. Az optimisták fantáziát látnak a gyepre alapozott állattenyésztés fellendítésében, és a kiutat, a tartalékokat keresik. Közéjük tartozik Böő István állatorvos, lapunk állandó szerzője, aki szerint a szaktudás bővítése is egy lehetséges tartalék. A közelmúltban új szakkönyvvel jelentkezett, amelyben összefoglalja mindazon ismereteket, amelyek nélkül elképzelhetetlen a jövedelmező állattenyésztés.

Házunk tájaPethes József2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
A juhászmester könyve

{p} A juhászmester könyve elméleti bevezetéssel  indul: mindent megtalálhatunk, amit a juhról, a fajtákról tudni kell. A szerző ezután a gyakorlati tennivalókkal foglalkozik: hogyan kell nyírni a gyapjút, füröszteni, fejni az állatokat, miként lehet házilag feldolgozni a tejet? Külön fejezet foglalkozik a húsminősítéssel, a törzskönyvezéssel, a juhok ápolásával és a tenyésztési módszerekkel.

{p} Mivel a juhászok fő bevételi forrása a bárány, a könyv fajsúlyos része a szaporodásról szóló fejezet, fontos tudnivalókat találhatunk itt a pároztatásról, a  mesterséges megtermékenyítésről, a tenyészállatok takarmányozásáról és a bárányok gondozásáról. Valószínűleg sok új információt találnak azok is, akik a legelők jobb állapotától és a különböző legeltetési módszerek kipróbálásától remélik a nagyobb jövedelmezőséget.
{p}   Böő István állatorvosi minőségében részletesen bemutatja a leggyakrabban előforduló juhbetegségeket, és felhívja a figyelmet azok megelőzési módjaira, a gyógyítás lehetőségeire. Azt mondja, a juhtenyésztésnek jövője lehet az Európai Unióban, mert a környezetbarát termelést és a vidékfejlesztést fogják támogatni. Másrészt a vágójuhnak és a tejtermékeknek jó piacuk van. A sikeres juhtenyésztéshez a szakíró úgy járulhat hozzá, ha közzéteszi a hozzá szükséges ismereteket.

Ezek is érdekelhetnek