Alma - mérgek nélkül

A környezetvédelem szelleme és a mérgektől való idegenkedés eszméje alapvetően meghatározza az Európai Unió piacát. Sok helyen már délelőtt elkapkodják a bioárut.

Házunk tájaBozsik József2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Alma - mérgek nélkül

Az almát tizenkét-tizenöt permetezéssel védik meg a gazdák egy-egy tenyészidőszakban, legalábbis a hagyományos fajtákat. Igen ám, de szerte a világon a nemesítőműhelyekben előtérbe kerültek a gombabetegségekkel szemben ellenálló fajták. A lisztharmat és a varasodás a két veszedelmes gomba, ha nem kell ellenük védekezni, akkor sok-sok permetlé takarítható meg. Ma még nincs hagyományos, keresztezéssel nemesített, az almamolynak és az atkáknak ellenálló almafajta. Jóllehet génsebészeti eljárással már végeznek ilyen kísérleteket, és fajtajelöltek is vannak, Európában nem kerültek köztermesztésbe.
{p} Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) szőlő-gyümölcs fajtakísérleti osztályán évek óta vizsgálják a különféle rezisztens almák termesztési értékeit, tárolhatóságukat is beleértve - tájékoztatta szerkesztőségünket Harsányi József osztályvezető a helvéciai maratoni tárolási bírálat után.
Az Egyesült Államokban született a Prima és a Freedom. Ez a két, a varasodásnak ellenálló és államilag elismert almafajta már Magyarországon is beszerezhető, csakúgy, mint a Florina. Elvileg bármelyik faiskolában kaphatók, és korlátozás nélkül szaporíthatók.
{p} A Kertészeti Egyetemen G. Tóth Magdolna állított elő ígéretes, varasodásnak ellenálló fajtajelölteket, amelyeket már kísérletbe állított az OMMI. Ugyanakkor a lisztharmattal szemben ellenálló jonatánalmák mezőnyében Kovács Sándor professzor ért el szép eredményeket. A Jonager, a Nyári zamatos, a Korauguszt, a Kovelit és más Kovács-fajták már ott szerepelnek a nemzeti fajtajegyzékben.
Az egykori NDK-ban is jelentős nemesítés folyt a varasodásrezisztens fajták területén. Ennek következtében egy sorozat született, amely almák nevében a "re-" kezdés a rezisztenciát "kódolja".
Helvécián húsz rezisztens almafajta mérte össze az erejét. Kontrollként olyan ászok szerepeltek, amelyek nem rezisztensek, de kiváló asztali almát adnak. Ilyen például az új-zélandi Gala és színes változatai, vagy a holland Elstar és piros mutánsai.
{p} A versenyt ebben a kategóriában mégis a Resi (ejtsd: rézi) fajta nyerte, második lett a Renora, harmadik helyezést szerzett a Reande. Érdemes megjegyezni ezenkívül a Remo, a Rubinola, a Rewena, a Relinda és a Topaz neveket is, amelyek szintén rezisztensek. Itthon is ezek lehetnének bioléalma-ültetvények fajtái. Arra is lehetőség mutatkozik, hogy asztali minőségű bioalmával versenyezzenek a magyar gazdák itthon és külföldön egyaránt. A Florina a franciák tréfája szerint az első olyan rezisztens alma, amely emberi fogyasztásra alkalmas. A magyar almatermesztőknek is érdemes megismerkedniük a rezisztens almákkal, hiszen ezekkel a fajtákkal a piac egy új szelete hódítható meg: a biopiac.  

Ezek is érdekelhetnek