Jelzőgalambok a magasban

A budapesti magasröptű csapos keringő egyike azon magyar röpgalamb-fajtáinknak, amelyek napjainkig megőrizték, sőt tovább fokozták eredeti repülési teljesítményüket. Budapesten és környékén tenyésztették ki a világviszonylatban is a legnagyobb teljesítményre képes magasszálló fajták között számon tartott budapesti magasröptű keringők edzőrepüléseit segítő "jelzőgalamb" gyanánt.

Házunk tájaBenyhe Attila2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Jelzőgalambok a magasban

A fehér szárnyvégű galamb könnyebben észlelhetővé teszi, azaz "jelzi" röptetőjének a nagy magasságokba emelkedett vagy onnan visszatérő falkát. Nevében a "csapos" szó e fajta legjellegzetesebb küllemi tulajdonságát jelöli: hat-nyolc elsőrendű evezőtolla - galambász szakkifejezéssel: csapótolla, csapja - fehér színű.
{p} További főbb jellemzői: közepes keringő nagyságú, enyhén nyújtott törzsének tengelye közel vízszintes tartású. Feje keskeny, hosszúkás. Csőre közepes hosszúságú, 15-17 milliméteres. A feketék és a kékek csőrszaruja palafekete, a vörösöké és a sárgáké világos, halvány rózsás árnyalattal. Nyaka középhosszú, függőleges tartású, a fej felé elvékonyodó. Melle széles, jól izmolt, mérsékelten előredomborodó és enyhén emelt tartású. Háta a vállak között széles, a farok felé elkeskenyedő és egyenes vonalban lejtő. Szárnyai hosszúak, a törzs oldalához simulók.


{p} Az evezők hegye a farokra fekszik, és csaknem eléri annak végét. Farka a hát esését törés nélkül követve lejtő, keskenyre zárt. A kormánytollak vége a talajt nem érinti. Kormánytollainak száma tizenkettő. Lábai közepes hosszúságúak, a combjai takaratlanok. Tollazata tömött, a testre feszesen simuló. Vannak feketék, fekete szalagos kékek, ritkábban vörösek és sárgák is. Mindegyiknél követelmény a szélső hat-nyolc evezőtoll fehér színe, a jellegzetes csaposság. A nyak tollazata minden színváltozat esetében csillogó.
{p} Tenyésztése azoknak ajánlható, akiknek jelzőgalambra van szükségük. Olyanoknak, akik szeretnek ugyan gyönyörködni a gyors röpmodorú, nagy magasságban, zárt csapatban szálló-keringő galambok látványában, ám nincs rendszeresen nyolc-tíz órányi idejük vagy türelmük galambjaik röptetésére, figyelésére. Hegyvidéken, ragadozó madaraktól sűrűn veszélyeztetett környéken repülnek csaposaim nap nap után. Van ugyan veszteségem, de azt tapasztaltam, hogy a fehér vagy fehér alapszínű galambok jóval gyakrabban esnek ragadozók áldozatául. A csaposokat - különösen nyugalmi helyzetükben - kevésbé észlelik a ragadozó madarak, és röptükben sem könnyen fogják el.
{p}  A csapos a költésben, fiókanevelésben szorgalmas, ha nyugalmas fészkelőhelyet biztosítunk számára. Tájékozódási képessége átlagon felüli. A budapesti magasröptű csapos keringő nemcsak figyelemre méltó teljesítményre képes röpgalamb, hanem szép is. Magával ragadó látvány az alapszín és a fehér csapok kontrasztja, a madár lakkos fénye, több színben csillogó nyaktájéka. Mire e sorok megjelennek, reményeim szerint a sok évtizedes múltra visszatekintő budapesti magasröptű csapos tenyésztési történetének újabb jelentős állomásához érkezik: tenyésztői egy csoportja összefogásának eredményeként a nemzetközi fajtajegyzékbe is bekerül.

Ezek is érdekelhetnek