Kutyaposta

"A következő postában lesz még szó az allergiáról" - ígértem legutóbbi jelentkezésemkor. Akkor hát ezennel hadd váltsam be a fenyegetést: következzen néhány szó a kutyaallergiákról.

Házunk tájaSzücs Gábor2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Kutyaposta

Bár, akár rögtön meg is állhatnánk az okfejtésben, hiszen micsoda dolog az: kutyaallergia, micsoda kényeskedés, micsoda divathóbort ez? - kérdezheti most, gondolom, jó néhány olvasóm. Pedig, higgyék el, nem az: a velünk élő négylábú társainkat éppúgy rongáljuk, mint önnön magunkat, ők is "élvezik" a modernizáció minden olyan átkát, amely miatt az emberiség nagy része most már allergiás. A romló levegő, a mérgező élelmiszerek, a létünket fenyegető kemikáliák, az otthonunkban, ruháinkba megjelenő műanyagok mind-mind alkalmasak allergikus hatások kiváltására. Miért lennének éppen ez alól kivételek a kutyák?
Vagyis: (még) néhány szó az allergiáról.
A szervezet, ha számára idegen anyaggal, más néven antigénnel találkozik, védekező reakciót indít be. Eközben immunis lesz, azaz védettséget szerez. Amennyiben a védekező reakció kóros mértékűvé válik, túlérzékenységről, allergiáról beszélünk. Az allergének a legkülönfélébb módon kerülhetnek kapcsolatba a szervezettel: belégzés, táplálkozás, a bőrrel való érintkezés útján.
Az allergia bármikor kialakulhat, akár idősebb állaton is megjelenhetnek az allergiás tünetek. De vannak allergiatípusok, amelyek többnyire meghatározható életkorban jelentkeznek, például az inhalációs allergiát általában fiatal, egy-három éves kutyák kapják meg. Léteznek allergiás betegségekre az átlagosnál hajlamosabb fajták (terrier, vizsla, boxer), és a fajtákon belül érzékenyebb almok. Bár az allergia nem öröklődő, a hajlam azért lehet az. És arra is lehet számítani, hogy abban a kutyában, amelyik valamilyen anyaggal szemben túlérzékeny, sokkal könnyebben alakul ki hasonló reakció más anyagokkal szemben is. Az allergiákat korai és késői érzékenységi reakciókra osztjuk. A tünetek megjelenése lehet szélsőséges esetben néhány másodperc, de akár több nap is. A korai típusú reakció éppoly drámai lehet, mint az embernél, és ilyenkor azonnal orvost kell hívni!
Viszonylag könnyű a helyzet, ha a kutya kontakt allergiában szenved, mert az allergénnel való találkozás jól látható tüneteket (bőrpírt, kiütéseket, viszketést) vált ki a bőrön. Ilyen jelenség léphet fel samponok, egyéb kozmetikumok, műszálas textíliák, vegyszerek, tisztítószerek, ritkábban valamely külsőleg alkalmazott gyógyszer hatására. Persze ez előtt ki kell zárni a szóba jöhető, hasonló tünetekkel járó egyéb betegségeket (például a bolhásságot, egyéb élősködőkkel való fertőzöttséget, baktériumos eredetű gennyes bőrgyulladást, amiről rovatunkban már esett szó).
Ennél jóval bonyolultabb a légzőszerveken át a szervezetbe került allergének okozta elváltozások diagnosztizálása. A tünetek jellegzetesen idényszerűek, általában a tavaszi-nyári hónapokban jelentkeznek. Kivétel ez alól a házi poratka iránti érzékenység, amelynek tünetei állandósulnak. A gyógyszeres kezelésre a kutya majdnem mindig jól reagál, de sokszor tartós gyógyszerszedés vagy injekciós kezelés szükséges.
Az ételallergiák felderítésének hosszadalmas eljárásáról is olvashattak már a Kutyapostában. Jellemző tünete a heves vakarózás. A kutya legtöbbször a fejét, ritkább esetben az egész testét vakarja; bőrjelenségek viszonylag ritkán kísérik. Gyakran hasmenéssel jár együtt.
Az allergiás betegségek kezelése nem egyszerű, főleg a szerkesztőségi asztal mellől nem. Vagyis, ha Bodri vakarózik - irány az állatorvos!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek