Üvegházat barkácsolunk

Palántanevelésre, dísznövények és korai zöldségek termesztésére egyre többen építenek kis üvegházat. Sokan a családi ház vagy a melléképület egyik falához ragasztják, célszerű is minél védettebb helyre tervezni.

Házunk tájaPethes József2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Üvegházat barkácsolunk

Újabban elterjedt, hogy az üveget átlátszó műanyag lemezekkel, esetleg vastag mezőgazdasági fóliával helyettesítik, melyek nem törékenyek. A tető borításával azonban nem szabad takarékoskodni, oda mindenképpen teherbíró anyag kell, hiszen el kell tartania a telente rárakódó hó súlyát. Erre a célra megfelel az üreges polikarbonát vagy a hullámprofilú PVC-lemez. Lényeges, hogy a falak áteresszék a fényt.
Amennyiben favázat építünk, az egyes alkotóelemeket még az összeállítás előtt alaposan konzerválni szükséges, hogy megelőzzük a gombafertőzéseket, hiszen az üvegházakban az átlagosnál magasabb a levegő páratartalma. A különböző kötésekhez ezért vízálló faragasztót és galvanizált vagy sárgaréz facsavarokat használjunk. A tető csapadékelvezetéséről is gondoskodni kell, és a lábazati részek víz elleni védelméről se feledkezzünk meg. A különálló házikót célszerű beton szegélyelemekből kialakított alapkoszorúra és erre fektetett szigetelő csíkra állítani, hogy az alsó vázelemeket hatásosan védjük a talaj nedvességétől. A ház fala mellé épített üvegház kialakítása kisebb költséggel jár, hiszen az egyik oldalt maga a ház képezi. Mérete ne legyen túl kicsi, hogy kényelmesen tudjunk benne dolgozni: hossza legalább 3,5 méter, szélessége 2,5 méter, magassága 2-2,5 méter legyen, a tető 15-30 fokban lejtsen.
A helyiség padlóját fedjük be járólapokkal, de lehet betonozni is. Gondoskodni kell a szellőzéshez szükséges ablakokról, melyek összeragasztott lécekből készülnek, beüvegezésük után csuklópántokkal kell odafogatni őket a vázon kialakított nyílásokhoz. Az ajtót is elkészíthetjük házilag, alul deszkákból, felül pedig üveg vagy műanyag borítással. Mérete legalább 1,8 x 0,7 méter legyen. Végül felállíthatjuk a lécezett kertészasztalt, mely biztosan áll a lábain. Faelemeit előtte szintén konzerválni kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek