Csodálatos rózsakert

Június 19-ig látogatható Márk Gergely rózsanemesítő kertje Törökbálinton, a Malom-dűlőben. Reggel nyolctól délután ötig mindig van ott valaki, aki kalauzolja az érdeklődőket. A nyolcvankét éves férfi egész életét a rózsák nemesítésének szentelte, több mint hatszáz saját fajtája van, mindet meg lehet tekinteni a kertben.

Házunk tájaPethes József2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Csodálatos rózsakert

Valamennyi magyar településről és híres emberekről kapta a nevét, az összes magyar szentről is nevezett el fajtát. Szent Erzsébet rózsája 2000-ben aranyérmes lett a római rózsakiállításon, ahol a szentekről elnevezett rózsák versengtek. Budapesten, a Rózsák terén, a Szent Erzsébet-templom körül kialakított parkban is megcsodálhatjuk ezt a növényt. Idén a római világversenyen a Lippay János emléke nevű fajtája bronzérmet kapott.
Főleg parkokba ültetik ezt a folyamatosan virágzó, kicsi, de sok, halvány rózsaszínű virágot hozó, illatos fajtát. Ha valakinek megtetszik egy-egy fajta, megvásárolni a nemesítőnél nem tudja, mert szaporítással már nem foglalkozik, ám útbaigazítást ad, melyik faiskolában lehet hozzájutni.

Ezek is érdekelhetnek