Élő kert

Cickafark - teának is

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Élő kert

Kóspallagi levélírónk kérdésekben gazdag levelére több cikkben tudok csak válaszolni.
A közönséges borókáról tudni kell, hogy három-öt méter magasra nő a legsoványabb homokon is. Az örökzöld kétlaki fa bogyószerű érett termése fűszerek, de vizelethajtó, emésztést segítő, vesekő- és epekőoldó teakeverékek alapanyagául is szolgál.
Mészben gazdag, homokos területen telepíthetünk különleges és hasznos növényként édesgyökeret. Ez a Földközi-tenger vidékén őshonos növény a pillangósvirágúak családjába tartozik, ezért talajjavító hatású. Gyerekkorunkban a barna héjú, világos gyökér darabjait a piacon árulták, és édes íze miatt rágcsáltuk, mint manapság a rágógumit (azzal a különbséggel, hogy "maradványa" nem szennyezte a környezetet). Gyógynövényként a két-három éves gyökereket gyűjtik. Kivonata fájdalomcsillapító, köptető, hashajtó szerek adaléka. Igen jó görcsoldó, alkalmazzák gyomorfekély gyógyítására is.
A cickafarknak harmincnál több faja ismert, hazánkban ebből tucatnyi él. A "közönséges" cickafark és a mezei cickafark gyomnak számít, de csak ha tömegesen fordul elő. Illóolaj-tartalma folytán fűszernövény. Egyes fajai, mint a hegyvidéki cickafark, védettek hazánkban, gyűjteni nem szabad őket. Gyógyhatású a magyar cickafark és a sziki cickafark. Nálunk a legtöbb a mezei cickafarkból található. Gyógynövényként a sárgás, rózsás vagy lilás színű cickafark nem használható. A fehér virágú fajok azulénes kékolajat, azaz cickafarkolajat tartalmaznak. Fű-, levél-, valamint virágdrogot gyűjthetünk róluk. A levéldrogot május-júniusban, a füvet júliusban, a virágot június-júliusban szedjük. Fűként gyűjtve a növény virágzó, leveles szárát legfeljebb harminc-negyven centiméter hosszúságban vágjuk el. A cickavirágot úgy kell a száráról lecsípni, hogy a tetejüktől számítva a szárrésszel együtt ne haladja meg az öt-hat centis hosszúságot. A szárított levélből gyógyteát és szépítővizet főzhetünk. Keserűanyagok, klór, vas, kén, nátrium, mész és magnézium is fellelhető a cickafarkban. Nyers levele apróra vágva, óvatosan adagolva különleges ízt ad a vegyes nyers salátáknak.
A biokertész a komposzt érlelésére keveri az apróra vágott friss levelet. A népi gyógyászatban a teljes növény forrázatából készített, zsírral kevert kenőccsel a kéz fölrepedezett bőrét, rosszindulatú sebeket gyógyítanak. Toroköblítőként gyógyítja az ínygyulladást, fürdőként bőrkiütések ellenszere. A főzetet, de a friss növény nedvét is oszlató borogatásokra használják. Gyomor- és bélgörcsök enyhítésére tea formájában alkalmazzák. Hörghurut, nehéz légzés, légzőszervi megbetegedések orvoslásakor is jót tesz a cickafarktea.

Ezek is érdekelhetnek