Barkácsoló szupernagyi

Öt éve barkácsol a hatvanéves Horváth Sándorné. Mint a Szabad Földnek elárulta, a kreatív kézügyességet unokái "hozták ki belőle". Ilus néni egyházasrádóci házánál több mindenre rá lehet csodálkozni: fából készült kis mozdonyra, faágakból összeállított kerti székre, köcsögtartó ágas fákra, lyukas fatörzsekbe ültetett virágokra, redőnydarabkákból készített, valósághű kutacskára, kifűrészelt állat- és bohócfigurákra, vastagabb deszkákból összeállított talicskára és virágokkal díszített kocsikerékre.

Házunk tájaLendvai Emil2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Barkácsoló szupernagyi

- Kézimunkáztam, fontam, hímeztem, kötöttem, varrtam, de azt nem gondoltam, hogy majd barkácsolni is fogok, hiszen ez férfias munka - állapítja meg a fiatalos nagymama a virágerdővel körülvett családi ház udvarán. - Azzal kezdődött a kései felfedezés, hogy kisunokám meglátott egy famozdonyt Kőszegen, s mindenáron akart egy hasonlót. Meg is ígértem neki, de nem voltam biztos benne, hogy meg tudom csinálni. Nekiláttam a fafaragásnak, aztán összeállítottam a mozdonyrészeket, s már rá is ülhetett az unokám. Kézi fűrésszel, vésővel, kalapáccsal dolgoztam, sok időt és energiát áldoztam rá, mire elkészült. Rönktuskókból vágtam ki a mozdonyformát, az ülőkét. A rézkéményt a papa építette be, aki a kezem alá dolgozik.
Már futnak is be a fiúk - miért is lányok lennének - "meglovagolni" a játék mozdonyt. Ilus néni közben mutatja az egyszerű, régi, megviselt munkaeszközeit, miközben a szebbnél szebb virágos tárgyakban gyönyörködöm.
- Az állatfigurákat minta alapján, vékony deszkákra rajzoltam le, aztán kézzel kifűrészeltem, majd kifestettem őket. Az anyagot kézzel fogtam le, lassan, de pontosan dolgoztam. Gólyával kezdtem, majd naponta legalább kétfajta állatot formáltam meg. A kisebbeket a lakásban tartom, a nagyobbakat az előkertben. Farostlemezzel ilyen munkáknál nem is szabad próbálkozni, mert kezelhetetlen. A faágakból úgy készültek az ülőalkalmatosságok, hogy a papa az erdőn összeszedte a hosszabb-rövidebb, de elég vastag ágakat, ezekből kiválogattam a székek részeinek megfelelőket, majd addig próbálgattam egymáshoz illeszteni a darabkákat, amíg összeállt a szék. Ha kellett, le is vágtam az ágakból, kicsit meg is hajlítottam őket. Aztán következett a kérgezés, az összeszegezés, majd a lakkozás.
A köcsögtartó ágasokat hasonló módon készítette. A kiskaputól a ház bejáratáig pedig felül és oldalt lyukas, kissé korhadt fatuskókat tett, és azokba virágokat ültetett. Keze nyomán deszkákból "kelt életre" a virágtartó talicska, de a közelmúltban felfedezte, hogy redőnydarabkákat is jól fel lehet használni. Ezekből kutacska és madáretető is született. Ilus néni most éppen egy faágakból készülő nyugágyon dolgozik. Férje szedi össze a közeli erdőben az alapanyagot. Erős, de nem túl vastag ágak kellenek a kerti szék és a nyugágy elkészítéséhez, melyekbe párnákat, pokrócokat lehet majd tenni. S hogy hol is van Ilus néni műhelye? Ahol éppen tartózkodik. Ha kell, odabent a házban, ha kell, az udvaron. Néhány kéziszerszám, sok jó ötlet és a megfelelő kézügyesség. És persze a házuk előtti részt is szépen gondozza a házaspár - méltán kiérdemelnék a falu legvirágosabb portája címet.

Ezek is érdekelhetnek