Szüret után permetezés

Sokan nem is gondolják, de idén ősszel, a termés betakarítása után is szükséges a gyümölcsfák permetezése. Már betakarították a csonthéjas gyümölcsök javát, van, ahol most szedik a kései érésű őszibarackot, szilvát. A termelők, érthető okokból, a szüret után egyre kevesebb figyelmet fordítanak az ültetvények egészségi állapotára, de ez általában nem is okoz súlyosabb gondot. Sajnos ez nem érvényes az idei nyárra, hiszen a csonthéjasok esetében is erős fertőzéssel léptek fel a különböző kórokozók, veszélyeztetve a lombozat épségét, a vesszők beérését, a rügyek kialakulását, egészségét és mindezen keresztül a fák megfelelő kondícióját. A jelenlegi időjárás továbbra is kedvez ezeknek a folyamatoknak, tehát továbbra is fennáll a veszély.

Házunk tája2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Szüret után permetezés

A meggy- és a cseresznyefák leveleit a blumeriellás foltosság betegség támadta meg, és ez sok helyen korai lombhullást okozott. A kajsziültetvényekben a sztigminás levéllikacsosodás okozza a fő gondot, a fómás és gnomóniás levélfoltosság is jelen van. Az előbbi kórokozó általában a csonthéjasokat veszélyezteti, de a legnagyobb kárt a kajszi- és őszibarackfákon okozza. Jellemző tüneteit a leveleken pirosas-lilás, gyakran kilyukadt foltok formájában láthatjuk, melyek száma egyre nő, az asszimiláló felület csökken, a levelek korán lehullanak. Sajnos kártétele nem áll meg itt, a gomba ráhúzódik a kialakuló rügyekre is, a hajtáson ovális, besüppedő, szintén lilás szélű foltot okoz, amelyen belül a rügy elhal. Az őszibarack lombozatát is erősen megfertőzte az előbbi betegség, és a kései szüretelésű fajtákon a termést a monília is károsítja. A szilvafákon megjelent a szilvalevél vörösfoltossága, szerencsére ennek kártétele általában gyenge, csak helyenként éri el a húsz-harminc százalékos fertőzöttséget. A monília is károsítja a késői szüretelésű fajtákat, amelyet a szilvamoly kártétele is elősegített.
Ezek ellen még most is lehet, sőt ajánlott is védekezni, mankoceb, kaptán vagy folpet hatóanyagú készítményekkel. Később, a lombhullás időszakában rezes lemosó permetezéssel védekezhetünk a kórokozók ellen.
Külön kell szólni a baktériumos ágelhalásról, mely betegség kialakulásához a jelenlegi hűvös, csapadékos időjárás kimondottan kedvez. A fertőzés főleg a beteg, sérült, a bő termés miatt letört ágakon üti fel a fejét. Éppen ezért ajánlatos a sérült, beteg részeket eltávolítani, majd a levágott felületet fasebkezelő pasztával kezelni. Amennyiben minden seb, minden fa egyedi bekenése nem lehetséges, egy rezes lemosó permetezés ebben is segítség lehet.
Ősszel a lehullott gyümölcsök, levelek talajba forgatásával csökkenthetjük az áttelelő kórokozók számát, így tavasszal kisebb induló fertőzéssel lehet számolni. Ugyanakkor komplex műtrágya kijuttatása javítja fáink kondícióját, de ősszel kerülni kell a nitrogén túlsúlyát.

Ezek is érdekelhetnek