Barátunk, a bőregér

Mifelénk a denevérnek nincs akkora szerencséje, mint India némely vidékén, ahol szent állatként tisztelik és nem bántják. Mivel itthon nem tartozik a népszerű állatok közé, gyakran ütjük-vágjuk, elűzzük a padlásról is. Nem árt tisztában lenni vele, hogy a denevér védett, egy példányának pénzben kifejezett értéke tízezer forint. A bőregér haszna vitathatatlan: tizedeli a legyeket és más repülő rovarokat. A szúnyog is ínyencfalata.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Barátunk, a bőregér

Denevérrel gyakran találkozhatunk házunk táján, a kamrában vagy a padláson. A nálunk élő 23 denevérfaj - közülük igen hasznos a hosszú fülű denevér - repülő rovarokkal él. Panellakóként szomszédunkká többnyire az úgynevezett korai denevér válik, amely az európai fajok mezőnyében viszonylag nagy termetűnek számít, vörösesbarna, selymes bundájú, gyors mozgású. A rovarevő emlős nemcsak faodvakban, hanem barlangok bejáratánál található kisebb üregekben, sziklafalak réseiben is megbújik. Már naplemente előtt éjszakai vadászatra indulhat - különösen ősszel -, fagymentes téli napokon pedig fényes nappal, a délutáni órákban is megfigyelhetők vadászó példányai. Az állat az éjszaka közepén egy kicsit pihen, majd napkelte előtt ismét táplálék után néz. Főképp éjszakai lepkéket, repülő bogarakat, például cserebogarat meg szúnyogot fogyaszt. A téli álmot alvó fajok barlangokba, odvas fákba, fakérgek alá, padlásokra húzódnak.
Előfordulhat, hogy valamelyikük berepül a nyitott ablakon. Az október végére röpképessé vált fiatal példányokkal megeshet, hogy nehezen találnak vissza a szálláshelyükre, és a nyitva hagyott ajtó, ablak réseit használják pihenésre, emellett a megvilágított ablakok előtt repkedő bogarak is vonzzák őket. Nyár végi, őszi vonulásukkor megtörténik, hogy a százas (esetleg ezres) csapatokba verődött "repülő kutyák" közül néhány kiszorul az épületen kívüli szálláshelyről, és a szobát választaná átmeneti menedéknek, esetleg ideális zugnak a párzáshoz.
Mit tehetünk, ha denevér repül be a műhely vagy a hétvégi ház ablakán? Semmiképpen se üldözzük, mert ahol berepült, ott általában ki is jut. Ha újsággal, söprűvel csapkodnánk-kergetnénk, nyugodt manőverezési lehetőségek és alkalmas kapaszkodóhelyek híján a szoba berendezési tárgyaira vagy a földre esne a megrémült állat. Segíthetjük a kijutását, ha szélesre tárjuk az ajtót, az ablakot, célszerű a villanyt is eloltani. Ha mégsem találna ki vagy ha a földön találjuk, vastag bőrkesztyűt húzva (esetleg törülköző, felmosóruha helyettesítheti) felemelhetjük, és az ablakpárkányra helyezve aztán hamar feltalálja magát az állat.
Szabad kézzel soha ne érintsük meg a denevért, mert harapással is védekezhet a kézbe vétele ellen. Ha napközben akadunk rá, várjuk meg az estét, és csak sötétedés után engedjük szabadon. Addig ceruzával átlyuggatott kartondobozban tarthatjuk a hívatlan vendéget. Ha a viszonylag nyugodt körülmények között elbóbiskolna időközben, az ablakpárkányon (magas helyre tegyük, a földről felszállni nem tudnak, mindig valamely magaslatról ejtik le magukat) pillanatok alatt felébred. Ha szemmel láthatóan megsérült és képtelen a repülésre, kérjük állatvédő szakember segítségét; megérkezéséig a bőregeret tartsuk zárt, de levegős kartondobozban.

Ezek is érdekelhetnek