Élő kert

Ránctalanít a szagos müge

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Élő kert

Szellemi vetélkedőkben előkerülő, kevéssé ismert növénynevek felébresztik az érdeklődésünket. Sokan nem tudják, mi is az a szagos müge?
A csillagos májusfű, borvirág, erdőmesterfű, erdeimester, érdeske, illatos galaj néven emlegetett szagos müge (Galium odoratum, korábban Asperula odorata) apró termetű évelő növény. Árnyas, bükkös erdőkben, fenyvesekben található. Négyélű szárán a lándzsa alakú sötétzöld levelek örvökben állnak. Fehér virágai bogernyőt képeznek.
A friss fűből illatos italok készülnek. A fonnyadt levél erősebb illatot áraszt. Szárítva a szekrényekben a molyok távol tartását szolgálja, akárcsak a levendula. A dohány illatosítására is alkalmas (az orvosi somkóró helyett).
Hatóanyagai: kumarin, aszperulozid glikozid, keserű anyag, szerves savak, C-vitamin, illóolaj, nikotinsav-amid. Gyógyfűként az egész növény föld feletti részét gyűjtik április derekától május végéig. Öt kilogramm nyers növényből lesz egy kiló száraz. Padláson három-négy ujjnyi rétegben szétterítve, egy-két naponként átforgatva szárítjuk.
A borvirág elnevezést onnan kapta, hogy Németországban komor gondolatokat elűző italt készítettek a növényből, úgy, hogy egy maroknyit cukrozott borba áztattak.
Kumarintartalmánál fogva enyhe nyugtatóként használják főzetét. Javítja a vérkeringést, vértisztító, vizelethajtó hatása is érvényesül.
A növény virágzó, illatos szárát megmosva, megpuhítva, homlokunkra szorítva enyhíti a fejfájást. Hasonló pakolással enyhíthetjük a lázas állapotú duzzanatokat, keléseket és a rosszul gyógyuló sebek fájdalmát. Szépítő szerepét is ismerik, ránctalanító vizet készítenek belőle, egy evőkanálnyi növényt két deciliter vízzel leforrázva. Erősebb teája lemosószerként használva gyógyítja a gennyes bőrkiütéseket. A szagos müge somkóróval és fekete nadálytővel együttesen enyhíti a visszérfájdalmakat.
Mint minden gyógyító hatású növény esetében, számolni kell a túladagolás veszélyével. A szagos mügéből egygrammos adag naponta legfeljebb három alkalommal a megengedett. Álmatlanság ellen gyerekek és idősebbek csak rövid ideig alkalmazhatják ötszázalékos vizes kivonatát. Nagyobb adagok fejfájást, szédülést, hányást, aluszékonyságot okozhatnak.
Kertünk árnyékosabb helyére is telepíthetünk szagos mügét. Nyirkos, laza, soványabb kerti talajba is vethetjük késő nyáron a magját. Legjobban elvirágzás utáni gyökérsarjosztással lehet szaporítani. Tavasszal ültessük át 15-25 centiméteres sortávolságra.

Ezek is érdekelhetnek