Ha megfagy a gyümölcs

A leggondosabb gazdával is megeshet, hogy nem végez a gyümölcsszürettel a fagyok beálltáig. Ha megtörtént a baj, a fán megfagyott gyümölcsöt is érdemes betakarítani, mert még megmenthető. Ilyenkor hideg vízbe kell tenni, hogy felengedjen, majd meg kell szárítani, és hűvös helyen célszerű tárolni. A fagyott állapotban leszedett gyümölcsöt azonban nem ajánlatos sokáig tartogatni, hanem érdemes minél előbb elfogyasztani, mert sokáig tárolni nem lehet.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Ha megfagy a gyümölcs

Ha kint már kergetőznek a mínuszok, hiába fáradtunk, mert gyümölcsmentési akciónk csak akkor lehet eredményes, ha a hőmérő higanyszála nem süllyedt -7 Celsius-fok alá.
Előfordulhat az is, hogy a télre beszerzett krumplinkat fagy éri, és megédesedik. Nem kell azonban rögtön lemondanunk róla. Közvetlenül felhasználása előtt tegyük néhány órára meleg helyiségbe. A hőmérséklet emelkedésével a cukor ismét visszaalakul keményítővé, és az élvezhetetlenül édes burgonya újra ízletessé válik. Ha a meghámozott krumplit hideg vízbe mártogatva óvatosan "felmelegítjük", ugyanezt a hatást érhetjük el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek