Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Üzenjük

Hegedűs János, Zala
Betárolt almán és birsalmán gyakori, hogy a látszólag egészséges gyümölcs a héj alatt barnul, a gyümölcsök héján kezdetben barna pontok, majd lencse nagyságú foltok jelennek meg egyre növekvő számban. A foltok alatt a terméshús barna, szivacsos, keserű ízű. A keserűfoltosság vagy sztipesedés élettani betegség, amely a kalcium hiányára, illetve kalciumfelvételi zavarokra vezethető vissza. (Ilyesmi ugyanis akkor is előfordulhat, ha a talajban elegendő kalcium van, de annak felvételét a kálium túlsúlya, a kései vagy túl nagy adagú nitrogéntrágyázás, illetve a szárazság vagy a magas vízállás gátolja.) Hajlamosító tényező emellett a túl nagy méretű gyümölcsök fejlődése is. Megelőzésként a talaj humusztartalmának növelésével, szervestrágyázással és a műtrágyázás mérséklésével a kiegyensúlyozott tápanyagellátás és a vízháztartás egyaránt javítható. Szárazságban az öntözés ajánlatos, hiszen ez elengedhetetlen a kalcium növényen belüli mozgásához. Savanyú talajokon a kalciumhiány a magas mész- és humusztartalmú vázsonyi alginit ásványi talaj- és lombtrágya kijuttatásával mérsékelhető. Szükség esetén a lombtrágyázás a terméskötődés és a gyümölcs teljes kifejlődése közötti időszakban négyszer-hatszor javasolható. A folyamatos kijuttatás során a kalcium a növekvő termés héjába és onnan a terméshúsba épülve szabályozza az érést - megakadályozza az ízanyagok kialakulása előtt a termés korai öregedését, javítja a hússzilárdságot -, gátolja a terméshús korai puhulását, romlását, javítja az eltarthatóságot. További megelőző védekezés, ha a szedésre érett gyümölcsöt késlekedés nélkül szüreteljük, majd mielőbb hűvös helyre visszük. Különösen a laza szövetű, nagy gyümölcsöket nem ajánlott meleg helyen tárolni, mert ott a keserűfoltosság hamarabb kialakul.

Stupstorák János, Tiszaföldvár
A gyökeresedést segítő, növényi hormonokat tartalmazó alkoholos kivonatok vagy talkumporos készítmények használata csak nehezen gyökeresedő növények (klemátisz, magnólia) dugványainak kezelésére ajánlható. A legtöbb fajtának ilyen beavatkozás nélkül is megerednek a dugványai, ha megfelelő időben és módon szedjük őket. A tuják általában jól erednek, ha a dugványokat - júliustól szeptemberig - kis farésszel együtt szedjük, és úgynevezett kalapácsos dugványt készítünk, vagy a zöld hajtásokat kis fás résszel együtt szakítjuk le. A tuják és borókák a fás részeken könnyen gyökeresednek, a rügyek alatt jól láthatók azok a kitüremkedések, amelyek a kéreg alatti gyökérkezdeményeket rejtik.  Ezek a gyökérkezdemények nyirkos homokba dugványozva hamar előtörnek.

Paál Róbert, Mohács
A Piramis hazai nemesítésű, új meggyfajta, amely a cseresznye és a meggy tulajdonságait egyaránt hordozza. Fája középerős növekedésű, felfelé törő koronájú - innen a fajtaneve. Akkor virágzik, amikor a Germersdorfi cseresznye, amely jó pollenadó fajtája. A Piramis nagyméretű, tetszetős, aromás, leveses gyümölcseit - a cseresznyééhez hasonlóan - nagy csomóban hozza. Érése elhúzódó, a cseresznye és a Meteor korai meggyfajta között érik. A fajta a hajtáshervasztó monília fertőzésére kevésbé érzékeny, de a termőhelyre igényes. Az eddigi vizsgálatok szerint az ország déli körzeteiben ígéretes fajta, itt jó a termékenyülése és a terméshozama, a középső és északi országrészeken termékenyülése az elvárások alatt maradt. A Piramis tetszetős gyümölcsei friss fogyasztásra és aszalványnak kiválóak, befőttje elfogadható minőségű, mélyhűtésre azonban kevésbé alkalmas.