Palánta tojáskartonban

Akinek kevés tyúkja van vagy egyáltalán nem tart baromfit, kénytelen pénzt adni az a tojásért. Hogy az ünnepek előtti nagy cipekedések közben nehogy összetörjön az áru, a vásárláshoz vigyünk magunkkal tojástartót, ám ha nincsen, tálcás csomagolású portékát válasszunk a piacon.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Palánta tojáskartonban

Kerüljük azonban a műanyagból készült, egyutas, azaz egyszer használatos változatot, illetve a folpackkal bevont tálcát, mert ha az kiürül - mivel tűzre sem való -, csak a háztartási hulladékot szaporítjuk vele.
A papír tojáskarton azonban palántázásra is alkalmas, célszerű félretenni a tavasz elejéig. Kertészpraktikánk bevetése előtt vágjuk szét a kartont úgy, hogy az egyes "tojásférőhelyek" jól elkülönüljenek egymástól. Az így kapott edénykéket töltsük meg virágfölddel, és dugjuk bele a veteményezésre szánt magot. Amikor a palánták már megerősödtek és elég nagyok a kiültetéshez, helyezzük őket a talajba a papíredénykékkel együtt, így nem sérülnek meg a fiatal hajszálgyökerek sem. Mire a veteményeink kinőnék az edénykéjüket, lebomlik a papír tojáskarton a földben - amit nem is szennyez -, és nem gátolja már a növény további fejlődését.

Ezek is érdekelhetnek