Tüskementes hecsedli

Valóságos kincsesbánya a rózsa termése, a csipkebogyó. A C-vitaminban dús termésből szörpöt, lekvárt lehet előállítani. Ha ezt hideg eljárással tesszük, akkor a C-vitamin sem bomlik el. Ez a jótékony vitaminforrás sajnos érzékeny a hőre, 70 Celsius-fokon elbomlik.

Házunk tájaBozsik József2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Tüskementes hecsedli

Az aszalt csipkebogyóból készített, hidegen kiáztatott tea az influenza megelőzésére kúraszerűen javasolt, sőt a gyógyászati teakeverékeknek is fontos alkotója a szárított csipkegyümölcs, a C-vitamin mellett ugyanis még egy sor fontos alkotórészt találunk a termésben: P-, K-, E-vitamint, valamint karotint. Nem csoda tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy a csipkebogyó begyűjtése és felvásárlása Európában ma is számottevő.
A vadrózsát hívják eredetileg csipkebogyónak vagy más szóval hecsedlinek. Ugyanakkor az új rózsafajták nemesítésekor számtalan rózsafaj játszik szerepet, hiszen az új fajtákat szeretnék a nemesítők olyan tulajdonságokkal felruházni, mint a tüskementesség, a bogyók egyszerre érése, a csészelevél nélküli termés, a sok vitamin, a finom íz és a pompás aroma. És akkor még nem szóltunk az ellenálló képességről a betegségekkel szemben (rózsarozsda, lisztharmat, feketefoltosság), hiszen az ilyen rezisztenciagének bevitele a biotermesztés záloga.
Európa számos országában értek el szép sikereket ezen a területen. A csehek favoritja a Karpatia nevű fajta. A bolgár Plovdiv-1-es fajta tüskementes. (Vidálkovics Ferenc biokertész szerint Fertődön is kapható tüskementes rózsatő.) Lengyelországban a Sylwya és a Sylvana fajta hódít. A németeknél a Swetla és a Verbezina csipkerózsát kedvelik. Még az egykori NDK-ban született a Pi Ro-3-as fajta, amely alig tüskés, termése három centiméter hosszú, és egy bokorról akár két-három kiló csipkebogyó is leszedhető. Oroszországban nemesítették a Vitaminnüj, a Besshipnüj, a Vorocovszkij és a Pozdnepelnüj fajtákat.
Az uniós tagországokból könnyen beszerezhetőek az új csipkebogyófajták, hiszen hazánk csatlakozása óta a korábbi határok mára már "leomlottak". Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy amíg a vadon növő bokrokról ingyen betakarítható a csipkebogyó, addig az ültetvényekben lévő hecsedli önköltsége lényegesen felülmúlja a természet adta ingyenes "szolgáltatást". Így aztán az árutermelő csipkebogyó-ültetvény nem lesz versenyképes. A legtöbb futórózsa és vadrózsa olyan nagy mennyiségű csipkebogyót hoz, hogy egy-két bokor elegendő a család számára, és, mint láttuk, nemcsak gyönyörködtet, hanem hasznos is.

Ezek is érdekelhetnek