Gyógyító vágások

A metszést sokan csak a termőfelület kialakítása, a termőegyensúly fenntartása eszközének tartják, pedig ennek a munkának nagyon komoly növényvédelmi szerepe is van. Amikor metszünk, figyeljünk az előző évi fertőzések, károsítások maradványainak eltávolítására is.

Házunk tája2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Gyógyító vágások

Emlékezhetünk rá, hogy tavaly a gombabetegségek súlyosan károsították fáinkat, s ennek nyomait most is láthatjuk. Több károsító telelt át a vesszőkön, a rügyekben vagy éppen a megfertőzött koronarészekben. A kártevők számára inkább az őszi időjárás volt a kedvező, ekkor ezek felszaporodtak fáinkon, s oda rakták le telelő alakjaikat (például a levéltetű a tojásokat). A gyümölcs súlya alatt letörhetett a vessző, gally, de mi magunk is letörhettük a szüret során.
Tehát vágjuk le a sérült, törött ágakat az ép részig. Szintén metsszük le a beteg, láthatóan fertőzött részeket: például almafán a lisztharmatos vesszők fertőzött végeit, meggyfán a  moníliás vesszőket, őszibarackon a sztigminás levéllyukacsosodás kórokozóját hordozó rügyeket. Ugyancsak távolítsuk el a levéltetű-károsítás tüneteit tartalmazó, koszos hajtásvégeket az odaszáradt csavart levelekkel együtt. Csonthéjasok mézgásodása esetén keressük meg annak kiváltóját, és ha megtaláltuk a fertőzési gócot, vágjuk vissza az ágat az egészséges részig.
Aki a szüret után nem vágta ki a letermett málnavesszőket, annak gyorsan pótolni kell ezt, s vele együtt a beteg vesszőket is kivághatja. Ezeken hosszanti ovális foltok, dudorok láthatók. A köszméte tavaly fejlődött vesszőin láthatjuk az amerikai lisztharmat piszkosszürkés bevonatát, az ilyeneket is vágjuk le.
A metszést mindig kövesse sebkezelés. A jó sebkezelő paszta tartós hatású, növényvédő szer hatóanyaga erősíti a védelmet. Annál jobb az eredmény, minél több sebet kezelünk, de legalább a gally méretű részek vágási felületét kenjük be, enélkül súlyos kárral fenyegető fertőzések alakulhatnak ki. A termőegyensúly kialakításával, fáink jó kondíciójának fenntartásával, szellős, napsütötte korona kialakításával és a fertőzött részek eltávolításával megalapozhatjuk növényeink hosszú távú egészségét és jó termését.
Nagy kérdés, hogy mi legyen a levágott részekkel. Alapvetően jelentős hányaduk kórokozókat és kártevőket hordoz. Sajnos azzal, hogy ezeket levagdostuk, növényeink megfertőzését még nem zártuk ki, a nyesedéket el kell távolítani a kertből. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy elégetik a gallyakat, míg mások elszállítják. A komposztálás ebben az esetben nem jó megoldás, mert a kórokozók, kártevők onnan kiszabadulva megfertőzhetik egészséges növényeinket.
A károsítók jelentős része a lehullott lombon telel át, (például a szőlőperonoszpóráé), ezért a lomb összegyűjtése, eltávolítása vagy mélyen a talajba forgatása nagyon fontos tennivaló. Ezt még most is megtehetjük. A metszést kövesse tavaszi lemosó permetezés, ez egészíti ki a sebkezelést, s biztosít hatékony védelmet a tavaszi, induló fertőzések ellen.

Ezek is érdekelhetnek