Permetsugarak rügypattanáskor

Első növényvédelmi feladatunk a lemosó permetezés. Ilyenkor a gyümölcsfák törzsén, vázágain és kéregrepedéseiben megtelepedett baktériumok, valamint gombák áttelelő szaporítóképleteit elpusztítjuk, és gyérítjük a kártevők (pajzstetvek, atkák, levéltetvek, molyok, vértetvek) áttelelő alakjait.

Házunk tája2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Permetsugarak rügypattanáskor

A lemosó permetezés előtt azonban célszerű elvégezni a törzs- és ágtisztogatást. A fák törzsét drótkefével vagy kéregkaparóval alaposan dörzsöljük át, hogy megritkítsuk a kéregrepedésekben megbúvó károsítókat. A gyümölcsfákat még a lemosó permetezés előtt metsszük meg, mert akkor hatékonyabb lesz a növényvédelmi kezelés, és kevesebb vegyszerre van szükség. A metszés során távolítsuk el az elhalt, beteg vesszőket, ágrészeket, valamint a fán maradt gyümölcsmúmiákat, amelyek a monília korai fertőzésének kiinduló forrásai lehetnek.  A lemosó permetezést általában a rügypattanás körüli időpontra célszerű időzíteni, mert ekkor már a kártevők megélénkülnek. Mivel a permetszer bejut a rügypikkelyek alá, nagyobb lesz a hatásfoka.
A permetezést nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük. A felhasznált permetlé mennyisége a fakorona átmérőjétől függ. Például egy három méter átmérőjű korona esetén körülbelül 5-6 liter, sűrűbb ágrendszerű fához 8-10 liter permetlére van szükség. A rovarkártevők és az atkák ellen a különféle olajszármazékok a hatásosak. Ilyenek például az ásvány-, a növényi, a paraffin- és a vazelinolaj. A mészkénlé nemcsak lisztharmat ellen jó, atkaölő hatással is rendelkezik. Mivel az olajok hatásukat fizikai úton fejtik ki (a permetlé a kártevőt vékony olajfilmréteggel vonja be, és ez légzésgátlást, fulladást okoz), nagyon fontos a permetezés pontos időzítése, mert csak az érzékeny formában jelen levő kártevő pusztul el. A túl korán, hideg időben végzett permetezésnek gyakran alig van hatása, esetleg teljesen hatástalan marad. A legjobb eredmény a rügypattanáshoz minél közelebbi időben, illetve rügypattanás idején érhető el. Ekkor az olajok nagyobb, 3-5 százalékos töménységben használhatók. Amennyiben a kártevők később jelentkeznek, almára és körtére az egérfüles állapotig használhatjuk az olajokat, de kisebb, 2-2,5 százalékos töménységben.
A gombaölő szeres kezelésre sok készítmény áll rendelkezésre, ezek többnyire réz vagy kén hatóanyagot tartalmaznak. A réztartalmú növényvédő szerek különböző formájú rezet tartalmaznak (réz-szulfát, réz-oxiklorid, réz-hidroxid, tribázikus réz-szulfát, réz-oleát).
Ezek jó hatásúak a baktériumos betegségek (almatermésűek tűzelhalása, csonthéjasok ágelhalása) és a gombabetegségek (csonthéjasok levéllikacsosodása, levél- és vesszőfoltosságok, tafrinás levélfodrosodás, moníliás betegség stb.) ellen. A kéntartalmú növényvédő szerek főként almafa-lisztharmat, csonthéjasok lisztharmata, szőlőlisztharmat, levéllikacsosodás, szilvalevél-vörösfoltosság ellen hatásosak, de az atkák ellen is jók. A mészkénlének a lisztharmaton kívül a rovarok ellen is van hatása, főleg, ha olajtartalmú szerekkel kombináljuk.

Ezek is érdekelhetnek