Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Üzenjük

Mrázik Gábor, Hatvan
A sárgadinnye (a többi tök- és uborkaféléhez hasonlóan) szárazabb talajokon jobban fejlődik helyre vetéssel, mint palántáról, mert a magról fejlődő csíranövények a talaj mély rétegeibe eresztik hosszú karógyökerüket (amire a palántázott növények nem képesek). A karógyökerek segítségével a mély rétegekben lévő vizet és a tápanyagokat is felveszik a növények, így a szárazságot hosszabb ideig tűrik, mint a palántáról neveltek. Természetesen a jó termésminőség és ­mennyiség eléréséhez öntözésre is szükség lehet. A sárgadinnye a csírázás időszakában vízigényes, de normál tavaszokon általában ehhez elegendő víz van még a talajokban. Később, a hajtás és termésfejlődés időszakában szükség lehet öntözésre, a fölös vízre a dinnye azonban minden időszakban érzékeny. A termőterület kijelölésekor nagyon fontos ismerni a dinnye nagy fény- és melegigényét, hiszen az árnyékoltságot átmenetileg sem viseli el. Kísérletek bizonyították, hogy a hajtásnövekedés időszakában a gyenge fényviszonyok következtében apróbb levelek fejlődnek, később a virágok gyengébben kötődnek, a termések lassabban érnek, vastagabb héjúak, gyengébb minőségűek lesznek. Legjobb napsütésnek jól kitett területre, tápdús, laza talajba telepíteni a dinnyét, ahol lehetséges az időszakos öntözés.

Kazinczy István, Tiszapüspöki
Az erjesztett csalánlé a növények számára könnyen felvehető formában nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-, kálium- és nitrogénvegyületeket, ezért kiváló növekedésserkentő és -erősítő hatású talaj- és lombtrágya. Az oldat töményen perzselő hatású, kijuttatását tízszeres hígításban ajánlják. Az erjesztett csalánlé kellemetlen, átható szaga azonban sokakat elriaszt felhasználásától. Ennek pótlására ajánlható a friss vagy szárított csalán forrázata is. Ilyenkor egy kiló friss vagy 20 deka szárított leveles hajtásdrogot tíz liter vízzel leforrázunk, és másnap a kihűlt oldatot hússzoros hígításban felhasználhatjuk a vetőágy beöntözésére. Ültetéskor a gyökérpép adalékaként, a palánták beöntözésére, illetve vegetációban a növények erősítő tápoldatozására is alkalmazzák.

Paál Borbála, Bonyhád
A hársfajok közül a kis- és nagylevelű hársak alakköréhez tartozó fajták - az úgynevezett orvosi hársak - adják az értékes gyógyhatású drogot. Az ezüsthársak virágai gyógyhatás szempontjából a legkevésbé értékesek, a Magyar Gyógyszerkönyv alapján nem is számítanak drognak, de saját felhasználásra gyűjthetők. A kis- és nagylevelű hársak növekedésre és különböző alakváltozatra nemesített fajtáinak virágzata gyógyhatás szempontjából az alapfajéval azonos értékű. A kislevelű hárs keskeny, kúpos koronájú, igen gazdagon virágzó fajtája a Savaria fajta, amelynek virágai nagyon illatosak.

Tóthpataki Máté, Sárvár
A kertek tereprendezésekor elsősorban a természet közeli állapot helyreállítására kellene törekedni, azaz az adott lejtésviszonyokban rejlő értékeket célszerű minél inkább hasznosítani. Mint írja, lakóépülete mögött hirtelen emelkedik a terep, másfél méteres támfalra lenne szükség, hogy áthidalják a magasságkülönbséget, de attól idegenkedik. Ilyen esetben elnyújtott rézsűvel enyhe lejtést lehet kialakítani, így a támfal feleslegessé válik. Kötött talajban rézsűbe vájt pince építésére is lehetőség adódik, amely termények, élelmiszerek tárolására kiváló, és nagyon hangulatosan beilleszthető a kert egészébe. Ahol sok kő található, ott kisebb, szárazon rakott, termőfölddel hézagolt támfalak nagyon szépek és természetes hatásúak lehetnek, különösen, ha vadvirágokkal vagy nemesített dísznövényekkel gazdagon beültetik őket.