Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Üzenjük

Dósa Gábor, Cegléd
A koffeinmentes kávé valódi nyers kávéból készül a koffein oldószeres kioldásával. A pótkávét nem valódi kávéból, hanem különböző növények terméseiből, illetve más növényi részeikből készítik, amelyekből pörkölés után kávéhoz hasonló ital állítható elő. A pótkávék a valódi kávénál többnyire magasabb tápértékűek, különösen szénhidrátokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdagabbak. A pótkávékat általában betegek és kisgyermekek is fogyaszthatják, de egyes betegségek esetén nem javasolják. Lisztérzékenyeknek csak mértékkel ajánlható a gabonakávé, az árpából készült malátakávé és a cikóriakávé. A magas szénhidráttartalmú (cikória, füge, cukorrépa alapanyagú) pótkávék fogyasztása kevésbé ajánlható a cukorbetegeknek és a túlsúlyosoknak. Érdemes csak a kedvező hatású kávékeveréket fogyasztani. A cikóriakávé a vadon előforduló mezei katáng (vadcikória), illetve nemesített fajtái szárított gyökeréből készül, pörköléssel. Pótkávénak az erőteljes gyökereket nevelő Brunswick, Large Rooded Magdeburg és a Zealand fajták alkalmasak. A malátakávé árpamagból készül. A gabonakávé több gabonafajta keveréke. Mindezek mellett készülhet pótkávé cukorrépa, kukorica, szója, borsó, lóbab, makk, füge, földimogyoró és szőlőmag felhasználásával. Házilag is készíthető kávé az említett növényi részekből aszalással és pörköléssel. A kávékeverékek, ami az összetételt, az ízesítők, adalékok felhasználását, a pörkölést illeti, általában különleges (legtöbbször védett) receptek alapján készülnek.

P. S.-né, Budapest
Az articsóka mediterrán növény, termesztéséről nálunk aránylag gyérek a tapasztalatok. Bár a kifejlett példányai hidegtűrők, védett fekvésben, fagyvédő takarásban a szabadban is átteleltethetők, biztosabban átvészelik a fagyokat, ha nagy lehűlések előtt a földlabdás növényeket fagymentes helyre visszük. Mivel az articsóka természetes növekedése szerint mélyre hatoló karógyökeret és kevés oldalgyökeret nevel, a földlabdát jól átszövő, sűrűbb, elágazó gyökérzet kifejlesztése céljával a fiatal növényeket az első évben ajánlott többször átültetni.

Horváth Júlia, Esztergom
A rugós ásó és a lengőkapa forgalmazója Nagyné Bőle Éva. Címe: 1116 Budapest, Fehérvári út 144. Telefon: 06-20/324-4797 és 06-1/313-7331.

Ezek is érdekelhetnek