Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Lenyűgöző látvány a Badacsony-hegy. Ráadásul az ott működő Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben olyan csodálatos fajták születtek, amelyekre a világ bármely borbirodalma büszke lehetne. Ott jöttek össze a térség neves szőlőtermelői és borászai egy metszési bemutatóra. Jelen volt Bakonyi Károly nemesítő, a Cserszegi fűszeres atyja, aki bemutatta új szőlőfajtáját, a Pelsót, amelyet a Balaton római kori nevéről nevezett el. A nemesítők nagy öregje büszkén szólt az új, szárazságtűrő alanyról, a Georgikon 28-asról is. (Ezek Cserszegtomajon látták meg a napvilágot, nem pedig Badacsonyban.)
Pálfi Dénes, akinek Zalában nyolcszáz fajtából álló csodálatos szőlőgyűjteménye van, a régiók együttműködéséről szólt, hiszen Horvátország, Szlovénia és Ausztria szőlészetére, borászatára is figyel. Elmondta, hogy nem volt fagykár a térségben, ugyanakkor a rügyvizsgálat arról tanúskodik, hogy kevesebb fürtkezdemény van egyegy rügyben, mint tavaly.
Kiss Ervin fajtakutató szellemiségében mindig érdemes "megmártózni", hiszen az idős mester érdekes történetekkel kápráztatja el az embert. Tőle tudjuk, hogy az 1800-as években a badacsonyi aszú Párizsban nagy aranyérmet nyert. A bor pedig olyan szent csoda, amelyet meg kell tisztelni azzal is, hogy nyakkendőt köt az ember, amikor kóstolja.
Koczor Kálmán Balatonfüredről érkezett, és 2006-ról, mint a bor és a gasztronómia évéről beszélt. Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa, ahol jó néhány rendezvénnyel igyekeznek felhívni a figyelmet a kiváló borokra és étkekre. Ezt erősítette meg Müller István is, aki már régóta szervezi az egyik legnevesebb szőlészeti-borászati továbbképzést.
Májer János, a kutatóintézet igazgatója felelevenített egy badacsonyi legendát. Eszerint, ha a hegy tetején lévő rózsakőnél a szerelmesek erősen összeölelkeznek, akkor csak a halál választja el őket egymástól, biztosan egymáséi lesznek. Nem csoda, hogy az egyik új szőlőfajtájuk a Rózsakő nevet viseli, amely fehérborszőlő, és a Kéknyelű fajtának kiváló pollenadója. A Kéknyelű egyébként azon kevés szőlők egyike, amelyik önmeddő, tehát a saját virágpora nem képes megtermékenyíteni. A Kéknyelű és a Rózsakő együtt csodákra képes. Ráadásul a Rózsakő édesanyja is a Kéknyelű fajta, édesapja pedig a Budai, így nem csoda, hogy bora hasonlóan kiváló minőséget ad.
A Vulcanus is újdonság, amely a Szürkebarát és a Budai keresztezéséből jött létre. A Vulcanus minőségi fehérbort ad, melynek savtartalma az aszályos években is kiváló.
A Zeus nevű fehérborszőlő az Ezerjó és a Bouvier "szerelméből" született. A kései érésben szüretelt Zeus, különleges minőségű borának köszönhetően, a badacsonyi borvidék egyik sajátos színfoltjává vált.
A nagy fajtáknak újabb klónjai jöttek létre Badacsonyban, ilyen a Rajnai rizling B.7-es, a Szürkebarát B.10-es, az Olaszrizling B.20-as, B.14-es és B.5-ös.
Több szakember is feltette a kérdést: miért korlátozzuk önmagunkat olyan törvényi szabályozással, hogy hiába terem Badacsonyban is aszú, mégsem lehet ilyen néven forgalmazni a belőle készített bort?
Azt hiszem, hogy ez költői kérdés maradt a konferencián, amelyet manapság nagyon nehéz megválaszolnia bárkinek anélkül, hogy megsértené az aszú hazai fellegvárát.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu