Gyógyító tengerharmat

Kedvelt, étvágygerjesztő és emésztésserkentő fűszer a rozmaring. Főleg vad-, szárnyas- és báránysültek, gombás, valamint burgonyás ételek ízesítőjeként ismert. Mértékkel szabad csak használni, mert az íze rendkívül erős.

Házunk tájaPethes József2006. 04. 21. péntek2006. 04. 21.
Gyógyító tengerharmat

A növény a középkorban élte virágkorát, amikor az illatos, illóolajos vizeket nagyon kedvelték az emberek. Sokféle betegségre ajánlották, például ízületi fájdalmak (köszvény, reuma) enyhítésére. A gyógyszeriparnak ma is fontos alapanyaga, a kozmetikai ipar pedig korpásodás elleni hajsamponokba keveri, krémeket és kölnivizeket illatosít vele.
A rozmaring nálunk nem őshonos, a Földközi-tenger száraz, meleg éghajlatú, sziklás partvidékéről származik. Latin neve azt jelenti: a tenger harmata. Fél-másfél méter magasra növő, örökzöld cserje, amely nálunk mínusz tíz fok alatti hőmérsékleten elfagy. Ennek ellenére hazánkban is foglalkoznak nemesítésével: a Harmat nevű fajta kiváló fagytűrő képességével hódít.
A növény talajban nem válogatós, gyengébb minőségű homokon, köves talajú kertekben is szépen díszlik. Meszes talajokon alacsonyabbra nő, de ott a leveleinek illata erőteljesebb. Cserépbe, dézsába is ültethető, és ha teraszra tesszük, számolni kell azzal, hogy illatos, lila virágai odacsalják a méheket, darazsakat. Télen a rozmaringot világos helyen teleltessük, és mérsékelten öntözzük. A fényhiányt megsínyli, így a tavaszi kiültetés előtt vissza kell vágni elhalt hajtásait. Tavasszal lehet szaporítani félfás dugványozással. Fénykedvelő növényről lévén szó, ősszel, mielőtt bevinnénk a lakásba, fokozatosan hozzá kell szoktatni a gyengébb fényviszonyokhoz, ezért ajánlatos árnyékba vinni. Ha tudjuk, a lakás napfényes részében teleltessük át.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek