Bozsik gazda tollából

Enni való Manó és Cerka

Házunk tája2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Bozsik gazda tollából

Sok tapasztalatot gyűjthet az ember május idusán egy vidéki gazdaboltban, mondjuk Lajosmizsén, különösen akkor, ha olyan segítőkész házaspár vezeti a boltot, mint Keresztes Ferenc és felesége, Piroska. Azt mondják, ilyenkor már végleges helyre ültetik a paprika-, a paradicsompalántákat, ám vetni is lehet rövid tenyészidejű paradicsomfajtát, például a Manót. Egyébként óriási a választék paradicsom- és a paprikavetőmagokból, a magyarok mellett ott vannak a szlovén, az osztrák, az olasz és a holland fajták is. Olasz például a San Marzano F-1-es paradicsom, amely Lucullus típusú, tehát ovális. Az F-1 jelzés azt jelenti, hogy hibrid vetőmag, méghozzá az első nemzedékből, ha termést hoz, és a magját tovább akarjuk szaporítani, nem fog sikerülni. A szülők tulajdonságai ugyanis a következő évben olyannyira kettéválnak, hogy rá sem lehet ismerni a hibridre. Az F-1 magot minden évben újra meg kell vennünk.
A paprika színes világába is betörtek már a külföldiek, de a magyar paprikafajták jól tartják magukat (a csípős almapaprika és a csípősségmentes édes almapaprika). A Cecei paprika nem hibrid, magjából hasonló terméseket fejleszt a következő évben. A Hosszú táltos fajta nem érzékeny a fényhiányra, az Alba Regia viszont igen. A Start nevű új paprika a xantomonas baktérium támadásának is ellenáll.
Keresztes Ferenc elmondta, hogy a korábbi években nagy keletje volt a térségben a savanyítani való görögdinnyének, amelynek szedési mérete a dió nagyságútól az ökölnyi példányokig terjedt. A kis dinnyék azonban nagyon sérülékenyek voltak, ha megütődtek, megfeketedtek, és a termés értéktelenné vált. Erre kitalálták a gazdák, hogy vízzel félig telt vödrökbe szedik a kis dinnyéket, így azok megőrizték szépségüket. Ilyen célra a legolcsóbb görögdinnye-vetőmagot vásárolják. A dinnyeféléket gyakran palántának nevelik, és a májusi fagyosszentek elmúltával ültetik ki. De alkalmaznak még ma is fészekbe való szabad földi magvetést, főként a korai fajtákkal.
Sárgadinnyéből a Sweet (édes) Ananas, a Magyar kincs és Honey (mézízű) Dew kapható például. Görögdinnyéből a korai Sugar Baby cukordinnye még ma is porondon van, csakúgy, mint a hazai nemesítés egyik korábbi nagy sikere, a Szigetcsépi 51 F-1. Ezek sötétzöld héjúak, ezért kevésbé piacosak (divatosak), mint a csíkos héjúak, például a Crimson Sweet. Utóbbi fajtának sötétzöld héjú társaival szemben előnye, hogy kevésbé érzékeny a szüreti idő pontos eltalálására: még akkor is fogyasztható, ha valaki kissé éretlenül szedi. A hosszú tenyészidejű, a piacokon gyakran "kanadai dinnyének" nevezett Charleston Gray inkább tökre emlékeztet, ha kifejlett példányait szemléljük, mintsem a gömbölyű dinnyére - ez a fajta a Mr. Majestic című amerikai film hatására vált világszerte népszerűvé (a főszerepet alakító dinnyésgazda, Charles Bronson ilyen dinnyéket termesztett, amelyeket a tehetetlen gengszterek géppisztolyokkal lőttek halomra dühükben).
Az uborka vetésével sem késtünk még el. A Mohikán F-1 betegségekkel szemben ellenálló, nem károsítja a peronoszpóra, a lisztharmat és bizonyos vírusok, csakúgy, mint a Perez F-1-et. A Fürtös uborka ma is népszerű, ám nem betegség-ellenálló. A Pannónia F-1 tasakján sem olvashatunk ilyen adatot, így ezeket többször kell permetezni, mint toleráns társaikat. A Borka F-1 salátauborka betegség-ellenálló képessége is jó, legalábbis a felirat erről tudósít.
A vásárlók döntését jelentősen befolyásolja, hogy milyen kép szerepel a tasakon, hiszen, joggal, azt gondolják, hogy a termés minden esetben a megszólalásig hasonlít majd a képen látotthoz. Ám ez persze nem mindig így van, tudom meg a boltban vásárlóktól.
A babot gyakran a letermett borsó helyére ültetik. Bokorbab a Cerka, a Budai piaci és a Rézi. Karós bab például a Zalán. Tűzbab a Rotblühende, amely nemcsak salátának jó, hanem piros virágaival dekoratív is. A zöldbabok közül a sárga hüvelyűek keresettebbek, mint a zöldek. A szárazbabok közül a Maja, a Carmen és a Rocco mellett megjelent a Lingua di Fuoco olasz fajta is.
A boltban megtudom még, hogy nálunk is hódít a jégsaláta, amelynek levelei az ecetes lében is ropogósak maradnak. Salátaöntettel vagy olívaolajjal nyakon öntve a reformkonyha ásza például a Great Lakes fajta.