Kocsmáztatott virágok

Egészen furcsa módját választotta a "virágformálásnak" egy amerikai kertészeti szakértő. Hogy ne nőjenek túl nagyra, módszeresen leitatja cserepes virágait. A kertész nem tisztán adja nekik a whiskyt, a vodkát vagy a rumot, hanem vízzel hígítva, és jeget sem ad hozzá, még a legforróbb napokon sem. Teszi mindezt azon tapasztalati megfontolásból, hogy a szeszes itallal locsolt növények növekedése lelassul, 30-50 százalékkal kisebbre nőnek, ám virágaik ugyanakkorák maradnak és ugyanolyan hosszasan nyílnak, mint absztinens társaiké.

Házunk tája2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Kocsmáztatott virágok

A színtiszta alkohol kerülendő, mert a tíz százaléknál magasabb szesztartalmú locsolóvíz már erősen mérgező. Az egyetemi oktató a négy-hat százalékosra hígított oldatot tartja ideálisnak. A sört és a bort a virágok nem szeretik. A kertészeti szakértő szerint az alkohol károsítja a növények gyökereit, emiatt kevesebb vizet képesek felszívni, s ezért nőnek lassabban. Másrészt, ha az öntözővízbe szesz kerül, a növény növekedési energiája egy részét arra fordítja, hogy kivonja a tiszta vizet az oldatból. A harmadik érv hasonló az előzőhöz: a növény elszopogatja ugyan a szeszes italt, de utána csak energiaveszteséggel sikerül megszabadítania magát az alkoholtól.

Ezek is érdekelhetnek