Kis fáról csak mutatóba

Mi tagadás, a gyümölcsritkítás azon beavatkozások egyike, amelyre nehéz szívvel szánja rá magát az ember. A természetes hullás során is sok terméskezdemény elveszik, és annak, ami végül megmarad, csak örülni lehet, nemhogy még elvenni belőle.

Házunk tájaValló László2006. 06. 02. péntek2006. 06. 02.
Kis fáról csak mutatóba

Magától értetődően így gondolkodik az ember, ámde léteznek olyan szempontok és helyzetek, amikor mégis érdemes rászánni magunkat erre a beavatkozásra. Például akkor, ha az átlagoshoz képest nagyon sok gyümölcs kötődött (maradt meg) a fán. Előrebocsátjuk, hogy e tekintetben a nagy gyümölcsöt termő fajok jöhetnek szóba, elsősorban az alma, a körte és az őszibarack. (Némely nagy termésű évben a kajszibarackot és a ringlót is érdemes megritkítani.)
A ritkítás legfőbb célja és haszna, hogy elejét vegyük a fa túlterhelésének, tehát megakadályozzuk, hogy egy vagy több ág lehasadjon a termés súlya alatt. Ugyanakkor nagyobb, szebb és piaci tekintetben értékesebb gyümölcs képzésére késztetjük a fát. De a növényvédelemben megmutatkozó haszon sem elhanyagolható, hiszen a túl sűrűn álló, egymáshoz érő gyümölcsök közé nem hatol be a permetlé, és a fertőző kórokozók és a kártevők (mint a gyümölcsmolyok is) ott könnyen megtelepedhetnek.
A ritkítás mértékének általános elve, hogy a meghagyott két gyümölcs között elférjen egy kifejlett harmadik. A fiatal, először termő fák gyümölcsritkítását különös műgonddal végezzük. Ha ezek sűrűn berakódnak terméssel, annak az a hátulütője, hogy a megmaradó sok gyümölcs jelentős tápanyagot von el a még növekvő, fiatal növénytől. Ezért az első terméseiket mutató gyümölcsfáinkról inkább érjük be egy kis kóstolóval.
Az alma és a körte fölöslegesnek ítélt kis gyümölcseit keskeny pengéjű éles késsel vagy kis hegyes ollóval vágjuk ki a kocsányuk közepén.  A terméscsoportokból általában két gyümölcsöt hagyjunk meg. Az őszibarack, a kajszi és a ringló ritkítandó terméskezdeményeit kézzel, csavaró mozdulattal válasszuk le a termőrészről.
Az alma és a körte ritkításának ideje a természetes hullás befejeződése után (június elején, közepén) következik el, amikor már látható a túlságosan nagy termés ígérete, a fa túlterheltsége. Az őszibarack, a kajszi és a ringló ritkítási idejét a gyümölcskezdemény méretéhez igazítsuk. A legalkalmasabb állapot a beavatkozásra, ha a kis termések kis dió méretűek, azaz átmérőjük másfél-két centiméter. Ennél korábban ne ritkítsunk, mert e gyümölcsfajok esetében a természetes hullás addigra fejeződik be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek