Élő kert

Articsókát bimbójáért

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 08. 18. péntek2006. 08. 18.
Élő kert

Hazánkban is egyre népszerűbb zöldségféle az articsóka. A Földközi-tenger mellékéről került hozzánk ez a jellegzetes, fészkes virágú, hatalmasra növő, díszítő jellegű növény, amelynek ízletes bimbóját a francia konyha nem nélkülözheti.
Első magyar nyelvű kertészeti könyvünkben, Lippai Posoni kertjében már részletes ismertetést találunk a növény átteleltetéséről. A mínusz négy Celsius-foknál hidegebb hőmérsékletet már nem viseli el, a fiatalabb tövek fokozatosan vastagodó gyökértörzsét kiásva pincében teleltethetjük át. Három-négy évenként érdemes újratelepíteni. A kertben levő töveket - amikor már a pincében, homokban való teleltetés nehézkessé válik - a helyükön teleltetjük át, s ilyenkor földdel, lombbal, szalmával és szénával kell takarni. A leveles nádból készített fagyvédő sátor még a pockokat is távol tartja a növénytől.
Az articsóka rügy- vagy sarjdugványozással szaporítható. Magját cserépbe is elvethetjük februárban és márciusban, ha van üvegházunk vagy fóliasátrunk. A felnevelt palántákat májusban, földlabdával együtt ültetjük ki egy-másfél méter távolságra egymástól. A fészek helyét úgy kell előkészíteni, mintha bokrot ültetnénk: tápanyaggal (érett komposzttal, istállótrágyával) jól feltöltjük, s a talajt mélyen meglazítjuk.
Április közepétől szabad földbe is elvethetjük a magvakat, a jól előkészített fészkekbe három-négy szemmel számolva. Lehűlés esetén takarni kell a kikelt növényeket, majd fészkenként egy-egy szálat hagyva ápoljuk őket. A magról vetett articsóka az első évben még nem hoz termést. A második évtől jelennek meg a bimbói. A nagyméretű, még ki nem nyílt virágkezdemények nyersen, főve és sütve egyaránt alkalmasak fogyasztásra.
Az articsóka szívéből, valamint paradicsomból ízletes vegyes salátát készíthetünk. A pizzát kedvelők tonhal és articsóka keverékéből nyerhetnek különleges tölteléket. Sonkával és gombával töltve ünnepi ételként is tálalható.
Nagy térigénye miatt a növényt szoliterként, egyedi díszként is elhelyezhetjük kertünkben. A magról szaporított példányokat kedvelik a levéltetvek; vegyszermentesen káliszappanos oldatos, többszöri lemosással védekezhetünk ellenük.

Ezek is érdekelhetnek