Szüret előtt a pincében

Ez a nyár kedvezett a szőlőnek, gyengébben jelentkeztek betegségei, mint más években, és a sok napsütés hatására a cukorfokkal sem lesz gond. Augusztusban már érnek a korai fajták, szép lassan hozzá lehet kezdeni a szüreti előkészületekhez.

Házunk tájaPethes József2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Szüret előtt a pincében

Egyre kevesebb időt töltünk a szőlőtőkék között, különben is, kánikulában kellemesebb az idő a pincében, a présházban. Eljött a nagytakarítás ideje. Évente egyszer ilyenkor érdemes a présház falait bemeszelni. A fertőtlenítő hatás fokozható, ha a mészbe egy kevés rézgálicot is keverünk. Ha már minden tiszta, akkor alapos szellőztetés után zárjuk be az ajtókat, az ablakokat, de előtte gyújtsunk meg a helyiségben néhány kénlapot. A fertőtlenítés után egy nap múlva alaposan szellőztessünk ki.
Utána hozzáláthatunk az edények elmosásához. Hogyha műanyagból készültek, forró vízzel mossuk ki, gőzöljük ki, majd szódás vízzel áztassuk őket. A gumi- vagy műanyag csöveket kívül-belül egy-két százalékos szódaoldatban kell áztatni. Vizsgáljuk át a hordókat is. Világítsunk beléjük zseblámpával, s ha legfeljebb csillogó borkristályokat látunk benne, akkor minden rendben van. Ha csak egészséges borillatot érzünk kipárologni, akkor elegendő egy hideg vizes öblítés.
Amennyiben a hordó kiszikkadt, használatba vétele előtt egy nappal töltsük fel tiszta, hideg vízzel, és hagyjuk duzzadni. Ha penészszagot éreznénk a hordóban, akkor lógassunk bele egy apró szemű, tiszta, rozsdamentes láncot, és öntsünk hozzá tiszta, hideg vizet. A hordó erőteljes mozgatásával a penészdarabok leválnak a dongákról. Ezután ki kell forrázni a hordót. Méretétől függően öt-harminc liter forró vizet öntsünk bele, dugjuk be az akonanyílást, majd hengergetve rázogassuk legalább tíz-tizenöt percig. Ezt a kezelést akár kétszer-háromszor megismételhetjük. Utána önthetünk még a hordóba öt-harminc liter kétszázalékos szódás forró vizet, azzal is átmoshatjuk. Először meleg, majd hideg vízzel öblítsük ki, hagyjuk szikkadni, hogy kicsöpögjön belőle a víz, majd a műveletet kénlap elégetésével fejezzük be. Az erősen penészes hordót csak úgy lehet kitisztítani, ha a fenéklapot eltávolítjuk. Ez azonban szakértelmet kíván, érdemes a munkát kádármesterre bízni.
Ha ecetes bor volt a hordóban, akkor forró szódaoldattal kell kiáztatni, majd tiszta vízzel kimosni. Célszerű pár napig áztatni is. Az új hordót töltsük meg hideg vízzel, majd két-három napig áztassuk. Ezután öntsünk bele száz hordólitereként 10-15 liter forró vizet, és alaposan rázzuk össze benne. Ezt a műveletet negyedóránként kétszer-háromszor is megismételhetjük. Utána jöhet a kétszázalékos forró szódás vizes kimosás, majd a hideg vizes átöblítés. Ezt a műveletet is kénlap elégetésével fejezzük be. Ha mindezeket gondosan elvégezzük, akkor nyugodtan tűzhetjük ki a szüret időpontját.

Ezek is érdekelhetnek