Élő kert

Ízzik a szíverősítő galagonya

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Élő kert

Naspolya kökénnyel című, áprilisban megjelent írásomra több olvasónk is reagált, levélben mondták el tapasztalataikat a gyümölcs termesztéséről.
Nagydorogról Rimán Béla azt írta, hogy műkedvelőként oltotta a naspolyát birsbe és naspolyába is, és a fák termőre fordultak. Három éve galagonyára is oltott, és a következő évben már kilenc termést hozott, melyek be is értek. Idén tizennyolc virágból fejlődött gyümölcs. A kis fa 70 centiméter magas, és az oltás fölött kettéágazik. Az anyanövény idős, 12 centiméter átmérőjű gyümölcsöt termő, szintén galagonyára oltott naspolya. Köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait.
A naspolya és a galagonya között átmenetet képez a nagyvirágú galagonya/naspolya (Crataemespilus grandiflora). A rózsafélék családjába tartozó galagonyának egyébként (Crategus) több mint ötven faja ismert. Az elnevezések utalnak származási helyükre: van altáji, Volga menti, francia, mandzsu, mexikói, ukrán, beludzsisztáni és sínai változat. A magyar vagy fekete galagonya (C. nigra) nálunk védett növény. Külsejére utalnak alábbi tulajdonságai: kusza ágú, körtelevelű, kerek levelű, bőrlevelű, szárnyalt levelű, szilvalevelű, pelyhes levelű, soktövisű, varádicslevelű.
Nyugat- és Közép-Európában elterjedt, nálunk is az Alföld kivételével szintén megtalálható a cseregalagonya (Crategus laevigata). Ez a többnyire 2-5 méter magasra növő cserje idős kort, akár 500 évet is megélhet, s magassága a 12 métert is elérheti. Hatalmas, 3-4 méteres körméretével az erdőszélek tekintélyes fája. Kedveli a meszes, száraz, vályog- és agyagtalajokat.
Levelei tojásdad alakúak, tompa csúcsúak, a csúcsi részen enyhén karéjosak, virágai 10-15 milliméter átmérőjűek, fehérek, erős szagúak, ernyős bugába csoportosultak. Májusban és júniusban nektárt kínálnak a méheknek.
Hazánkban gyakoribb az egybibés galagonya (C. monogyna). A levéllemez színe sötétzöld, fonákja halványabb, kékeszöld. A cseregalagonyához hasonló virágai 2-3 héttel később nyílnak, mint az előbbié. Szeszélyesen mézelnek. Tőlünk délre, például Horvátországban a külön kezelt galagonyamézet szíverősítőként kínálják.
A galagonya virága, termése és levele is tartalmaz olyan hatóanyagokat (krategolsav, vitexin, rutin, hiperozid, kolin, aminok, flavonok), amelyek szíverősítőként alkalmazhatók. Zsenge levelei teapótlónak használhatók. Termése ehető, de száraz és íztelen. Pörkölt magvai kávépótlóként használhatók.

Ezek is érdekelhetnek