Figyeljük a malac bőrét

Cinkhiány is okozhat betegséget sertéseknél, méghozzá a parakeratózist. Alapvető oka a takarmányozási eredetű cinkhiány, de egyéb, a cink felszívódását akadályozó tényezők is szerepet játszhatnak benne. Ilyen például az A-vitamin, illetve az ivóvíz hiánya, a takarmány telítetlenzsírsav-tartalmának csökkenése és a kalcium túladagolása, minthogy a kalcium élettanilag a cink ellenlábasa.

Házunk tájaDr. Böő István2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Figyeljük a malac bőrét

A cink a szervezet anyagforgalmában jelentős nyomelem, minden sejtben előfordul, különösen nagy szerepe van a bőr anyagcsere-folyamataiban. A bántalom leggyakoribb a kettő-négy hónapos süldőkön, az utóbbi időben egyre többször fordul elő szopós malacokon is. A zárt tartású, intenzív fajták szárazdarás önetetésekor a leggyakoribb. Bár az állatok általában nem pusztulnak el, a gazdasági kár mégis jelentős lehet a rossz takarmányértékesítés, a gyenge szaporaság miatt, ugyanis a cink a szaporítószervek működését befolyásolja; emellett szövődményes betegségek (baktériumos bőrgyulladás, rühösség) léphetnek fel. Leggyakrabban a takarmány nagy kalciumtartalma okozza a betegséget, mert akadályozza a zsírok képződését, ami a bőr anyagcserezavaraihoz vezet. Ilyenkor a bőr vaskossá válik és rendellenesen elszarusodik. Kezdetben a test alsó és perifériás részein, a lábvégeken, a farkon, a füleken, később a hasfalon, a gáttájékon, a mellkason, súlyos esetekben az egész testfelületen a bőr kivörösödik, korpázik, majd kissé kenőcsös, barna felrakódások láthatók rajta. Ezek beszáradnak, pörkösödnek, lemezszerűen megvastagodnak, a bőr berepedezik, durván ráncolt lesz. A bőrráncok között, különösen az ízületek hajlataiban némi nedvesség, a mélyebb ráncokban vérzés figyelhető meg. Az elváltozott bőrterületeken a szőrszálak elveszítik rugalmasságukat, a szőr teljesen kihullhat.
Ellentétben a rühösséggel a bőr nem vagy csak enyhén viszket. Az állatok étvágya az előrehaladott stádiumban csökken, a kondíciójuk romlik, némelyik egyed hasmenéses. Az enyhébb tüneteket mutató szopós malacokon a szilárd takarmányok fogyasztását követően pár héttel akár spontán gyógyulás is lehetséges, de a súlyosabban beteg szopós malacok lesoványodnak, "csökötté" válnak, el is pusztulhatnak.
A betegséget megelőzhetjük, ha rendszeresen gondoskodunk ivóvízről, és ellenőrizzük a takarmány táplálóanyag-tartalmát. Tápoknál ez adott, de a gazdasági takarmányok esetén kerülni kell a kalciumtúladagolást, például az ásványi premixek helytelen bekeverését. A takarmány kalciumtartalma ne legyen több 0,8 százaléknál! Ha lehetőségünk van rá, tegyük változatosabbá a takarmányozást, például a száraz darás önetetést váltsuk időnként nedves etetésre! Jó hatású a mozgás a szabad levegőn.
Ha már jelentkeznek a tünetek, a pontos diagnózis megállapítására hívjunk állatorvost, ugyanis a kór több bőrbetegséggel összetéveszthető, a szövődmények pedig állatorvosi ellátást igényelnek. Mivel a cink beépül a kocatejbe, a szoptatós kocák takarmányába három-négy hétig cinksókat tehetünk. A takarmányba keverjünk egyszázaléknyi szójadarát. Az esetek egy részében egy-két hét alatt spontán gyógyulás is bekövetkezhet. Szopós malacoknál elősegítheti a gyógyulást a beteg bőrfelületek kenegetése étolajjal, valamint állatorvosi javaslatra kiválasztott antibiotikumos kenőcsök alkalmazása.

Ezek is érdekelhetnek